Domácí kysané zelí s blahodárnými účinky na zdraví – máme recept na nejlepší!

Kysané zelí je velmi dobrým zdrojem vitamínů v době nachlazení nebo jiných onemocnění. Navíc skvěle chutná, a pokud si ho připravíte doma, má ještě lepší účinky na vaše zdraví. Připravte si vlastní!

Pro kysané zelí je lepší volit střední nebo pozdní odrůdy. Zelí by nemělo být zmrazené, jinak by bylo příliš měkké. Průřez musí být světlý, tmavě zbarvené zelí bylo ve sklepě příliš dlouho. Čím je zelí světlejší, tím více cukru obsahuje. Kysané zelí je vhodné připravit od základu 5. nebo 6. den, aby bylo křupavé a šťavnaté. Přidejte také trochu mrkve, aby zelí nebylo příliš měkké. Na 1 kg zelí přidejte asi 20 g kuchyňské soli. Zelí se doporučuje skladovat ve skleněné, plastové nebo smaltované nádobě. Kontakt zelí s kovem vede ke zhoršení jeho chuti. Můžete také přidat trochu křenu. Aby zelí zůstalo křehké, doporučuje se, aby kvašení začalo při pokojové teplotě a skončilo při teplotě kolem 0 °C.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Recept na domácí kysané zelí

Co budeme potřebovat:

Složení pro 3litrovou nádobu:

  • 2-2,5 kg zelí
  • 1 střední mrkev
  • 3-4 bobkové listy
  • černý pepř nebo sladká paprika podle chuti

na slaný nálev:

  • 1,5 litru vody
  • 40-50 g kuchyňské soli
  • 2 lžíce cukru


Jak budeme postupovat:

  1. Připravte slaný nálev. Rozpusťte sůl a cukr v teplé vroucí vodě, dokud zrnka nezmizí.
  2. Z hlávky zelí odstraňte vrchní a poškozené listy. Každou hlavu rozdělte na 4 části.
  3. Zelí a mrkev nastrouhejte na struhadle. Všechnu zeleninu smíchejte dohromady.
  4. Zeleninu vložte do nádoby a přidejte koření.
  5. Zeleninu zalijte nálevem, dokud není plná.
  6. Sklenici přikryjte víčkem, ale ne těsně. Dejte je také do mísy, protože během kvašení slaná voda stoupá a může přetéct.
  7. Nechte 2-3 dny kvasit v kuchyni. Zkontrolujte, zda je horní vrstva zelí vždy pokryta nálevem. Občas je nutné vypustit plyny z nádoby, jinak zelí zhořkne.

Pro zlepšení chuti můžete přidat kukuřičná zrna, kmín nebo čerstvé brusinky. Získáte velmi chutné křupavé zelí.

Přejeme dobrou chuť!

Domácí kysané zelí s blahodárnými účinky na zdraví
Zdroj: takprosto.cc

Sdílejte tento skvělý recept na zdravé kysané zelí i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také recept s použitím zelí: Vepřová panenka zabalená v zelí připravená na pánvi!