Tyto překvapující zdravé benefity kávy, které vás udělají šťastnější, musíte znát!

    Co se týče kávy, často slýcháme spíše její negativní důsledky na základě obsahu kofeinu nebo skvrn, které jsou zanechává na zubech. Ale pravdou je, že přínosy tohoto nápoje převáží mnoho z vnímaných negativů, které s kávou souvisejí. Co je často přehlíženo, je skutečnost, že káva je mnohem více než jen kofein.

    Ve své původní podobě je to celé jídlo, které obsahuje mnoho užitečných živin a antioxidantů. Klíčem je vědět, kde najít kvalitní kávu a jak se vyhnout ztrátě jakýchkoli přínosů pro zdraví. Neboť v mnoha zakoupených produktech můžete nalézt snížený obsah živin nebo přidané škodlivé látky, jako jsou některé umělé přísady.

    automaticky vytvořený koncept
    Zdroj: shutterstock

    Podívejme se na úžasné přínosy kávy pro zdraví v tomto článku!

    (1) Pomáhá spalovat více kalorií

    Bylo prokázáno, že dokonce i když nepracujete, pitná káva zvyšuje váš metabolismus o 10 až 20% u lidí, kteří pijí jeden až dva šálky denně. V důsledku toho můžete spálit některé kalorie (a dokonce vám pomůže zhubnout, pokud jste na dietě a cvičíte.)

    (2) Zlepšuje oběh

    Úroveň zvýšeného krevního oběhu vede k lepšímu okysličování tkání vašeho těla, což má řadu výhod, například zlepšení výkonu ve fyzických aktivitách.

    (3) Zlepšuje vytrvalost

    Nejenže káva může snížit vaši vnímavost úroveň bolesti během fyzické námahy, ale může také snížit vaši vnímavost vůči úrovně námahy. Výsledkem je, že pití kávy před cvičením může zvýšit výkonnost cvičení o více než 11%, protože máte pocit, že vydáváte méně energie.

    (4) Chytřejší s kávou!

    Kofein v kávě vyvolává pocity bdělosti a zvýšené energie v důsledku interakcí s receptory adenosinu v mozku. To způsobuje zlepšení v různých oblastech mozkových funkcí, jako jsou reakční doby, ostražitost a obecná kognitivní funkce.

    (5) Zlepšuje paměť

    Další důležitou funkcí mozku podporovanou konzumací kávy je vylepšená paměť. Pití dvou šálků kávy denně dokázalo, že zlepšuje dlouhodobou paměť.

    automaticky vytvořený koncept
    Zdroj: shutterstock
    (6) Snižuje výskyt deprese

    Káva byla také spojena s nižším výskytem deprese, zejména u žen. Toto snížené riziko je způsobeno skutečností, že káva také ovlivňuje produkci chemických látek v mozku, jako je serotonin a dopamin. 

    Doporučujeme ovšem omezit pití kávy v případě, že trpíte dlouhodobým stresem. Káva sama o sobě stres sice nevyvolává, ale také ho nepomáhá odbourávat – naopak účinky stresu zesiluje!

    (7) Snižuje rizika výskytu některých rakovin

    Dosud byla káva spojena se snížením rizika rakoviny jater a kolorektálního karcinomu, třetího a čtvrtého nejčastějšího rakoviny na světě. Zdá se, že zastánci kávy mají o 40% nižší riziko rakoviny jater a o 15% nižší riziko kolorektálního karcinomu, jestliže pijí čtyři až pět šálků denně.

    (8) Prevence proti srdečnímu onemocnění

    Studie v průběhu let tvrdí, že konzumace kofeinu může zvýšit váš krevní tlak. Neexistuje však žádná studie, která by podpořila myšlenku, že káva zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Důkazy však ukazují, že káva může snížit riziko onemocnění srdce u některých jedinců, zejména u žen.

    (9) Snižuje riziko Alzheimerovy choroby

    Studie prokázaly jistou souvislost mezi spotřebou kávy a sníženým rizikem demence, kdy Alzheimerova choroba je jedna z typů. Ve skutečnosti milovníci kávy, kteří každý den vypili tři šálky, měli o 65% nižší pravděpodobnost vývoje Alzheimerovy choroby.

    (10) Cítíte se šťastnější

    Být šťastný je zdravý, že? A pro ty, kteří milují kávu, není nic lepšího než ta známá chuť a zahřátí, díky čemuž se dostanete z postele každé ráno či jinou denní dobu. 

    automaticky vytvořený koncept
    Zdroj: shutterstock
    Pokud Vás tento článek plný přínosných informací zaujal, pak si neváhejte přečíst i tento článek se zdravotními benefity jablek!