Tradiční pochoutku českých jarmarků, jakou je trdelník, si můžete upéct sami doma. Chutná fantasticky a jeho příprava není vůbec složitá. K přípravě potřebujete buď formu na trdelník, nebo obyčejnou plechovku, kterou omotáte alobalem.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladká mouka
- 180 ml vlažné mléko
- 30 g vepřové sádlo
- 30 g máslo
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1,5 lžička sušené droždí
- 3 žloutky
- špetka soli
Na obalení:
- 6 lžic krupicový cukr
- ½ lžička skořice
- 1 lžíce máslo
Jak budeme postupovat:
- Nejprve si připravíme tři plechovky a obalíme je alobalem.
- Do vlažného mléka nasypeme lžíci cukru a sušené droždí. Zamícháme a necháme droždí asi 10 minut aktivovat na teplém místě.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme zbytek mléka, vaječné žloutky a rozpuštěné sádlo s máslem. Přilijeme vzešlé droždí.
- Zpracujeme v hladké, nelepivé těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na tři bochánky. Z každého vyválíme pruh a navineme na plechovku. Vyválíme a jemně přitiskneme.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
- Hotový trdelník opatrně stáhneme z plechovky, potřeme máslem a obalíme v cukru se skořicí.
Trdelník si také oblíbili zahraniční turisté, kteří navštíví Prahu. Ani ti nezůstanou ošizeni o možnost přípravy této staročeské dobroty v domácích podmínkách, instrukce najdou v tomto anglicky psaném receptu na trdelnik. Mimochodem – trdelník v angličtině se řekne chimney cake.