Recept na staročeský trdelník

Tradiční pochoutku českých jarmarků, jakou je trdelník, si můžete upéct sami doma. Chutná fantasticky a jeho příprava není vůbec složitá. K přípravě potřebujete buď formu na trdelník, nebo obyčejnou plechovku, kterou omotáte alobalem.

trdelnik recept


Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladká mouka
  • 180 ml vlažné mléko
  • 30 g vepřové sádlo
  • 30 g máslo
  • 1 lžíce krupicový cukr
  • 1,5 lžička sušené droždí
  • 3 žloutky
  • špetka soli

Na obalení:

  • 6 lžic krupicový cukr
  • ½ lžička skořice
  • 1 lžíce máslo

Jak budeme postupovat:

  1. Nejprve si připravíme tři plechovky a obalíme je alobalem.
  2. Do vlažného mléka nasypeme lžíci cukru a sušené droždí. Zamícháme a necháme droždí asi 10 minut aktivovat na teplém místě. 
  3. Do mísy nasypeme mouku, přidáme zbytek mléka, vaječné žloutky a rozpuštěné sádlo s máslem. Přilijeme vzešlé droždí.
  4. Zpracujeme v hladké, nelepivé těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři bochánky. Z každého vyválíme pruh a navineme na plechovku. Vyválíme a jemně přitiskneme. 
  6. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
  7. Hotový trdelník opatrně stáhneme z plechovky, potřeme máslem a obalíme v cukru se skořicí.

Trdelník si také oblíbili zahraniční turisté, kteří navštíví Prahu. Ani ti nezůstanou ošizeni o možnost přípravy této staročeské dobroty v domácích podmínkách, instrukce najdou v tomto anglicky psaném receptu na trdelnik. Mimochodem – trdelník v angličtině se řekne chimney cake.