Rozhovor s Panem Černým – majitel ecoblogu, který chodí Camino cesty

    Radek píše o ekologii a zero waste, zkouší ekologické produkty a popisuje své zkušenosti s nimi v podrobných recenzích. Stejně tak pravidelně pěšky vyráží do španělského Santiaga de Compostely. Chcete-li se o jeho tvorbě dozvědět něco více, nyní máte možnost!

    ecoblog david attenborough recenze 2


    Dobrý den, nejprve bychom Vás poprosili, abyste se nám představil.

    Jmenuji se Radoslav Černý a v současné době píšu blog o ekologii a druhý blog o pěších poutích ve Španělsku. Obě činnosti jsou mým velkým koníčkem i malým přivýdělkem k mé hlavní činnosti, online marketingu.


    Představte nám prosím oba projekty trochu více?

    Blog o ekologii a zero waste Ecoblog.cz jsem založil v lednu 2019. Inspirací mi byl článek o ekologickém eshopu Econea v časopise Forbes. Velice mě zaujalo, jak majitelé ke svému podnikání zodpovědně přistupují a okamžitě jsem si na jejich e-shopu objednal první ekologické produkty. Všechny jsem je otestoval a sepsal svou zkušenost na svém nově založeném webu. 

    Postupně jsem začal psát o tom, jak moje domácnost po malých krůčcích přechází na zero waste a dělil jsem se o tom se svými čtenáři, kterých postupně přibývalo.

    V současné době testuji ekologické a přírodní produkty a píšu na ně recenze.

    Druhý můj projekt se zabývá mou velkou vášní a tou jsou pěší poutě do Santiaga de Compostely. Nazval jsem jej Camino pro radost. Zde se dělím o své zážitky z poutí ve Španělsku, najdete zde hodně fotek i videí z mých cest. Tyto poutě podnikám jednou ročně a minimálně na měsíc tak zmizím z online světa. S sebou mám jen batoh.


    Jak takové poutě probíhají?

    Každou zimu si plánuji následující rok a k tomu patří i výběr mé další pouti. Takže si vyberu cestu, koupím letenku a zarezervuji ubytování na první noc po příletu. Poté si plánuji jednotlivé etapy, den po dni. To znamená, kolik kilometrů ujdu, kde asi budu spát a kdy asi budu v cíli. To si vytisknu a beru s sebou. Když jsem pak na pouti, tak je to celkem jednoduché. Nemusím řešit nic kromě toho, kde se najít, kde se osprchuju a kde budu spát. Je to krásný detox od běžného života v civilizaci. Cílem je dojít do Santiaga de Compostely. Na cestě si ale člověk uvědomí, že samotná cesta tam je vlastně cílem.

    camino pro radost francouzska cesta 3
    camino pro radost francouzska cesta 3

    Kde berete inspiraci ke své práci?

    Oba mé online projekty vychází z mého života, takže jen popisují to, co dělám. Inspiraci beru všude kolem sebe. Při nakupování sleduji, co by se dalo dělat ekologičtěji a pak hledám řešení, jak to udělat. Koupím si daný produkt a ten testuji. Například alternativu jednorázových tašek nebo plastových lahví. A pak jen sepíšu svou zkušenost a přidám odkaz, kde jsem danou věc koupil.

    Co se týče poutí, tak sleduji fóra, kde se tyto cesty řeší a vím pak, co lidi nejvíce zajímá.

    Hodně také čtu, protože když mě něco baví, potřebuji získat veškeré dostupné informace. 


    Máte někoho, kdo vás inspiruje?

    Z ekologie například Bea Johnson, která napsala knihu Domácnost bez odpadu, což je taková bible zero waste. Nebo třeba David Attenborough, dnes již 95letý tvůrce přírodovědeckých filmů.


    Co byste poradil či vzkázal lidem, kteří chtějí také se zero waste začít?

    Již jsem zmínil knihu Domácnost bez odpadu, tak mě ovlivnila opravdu hodně. Mohou také navštívit Ecoblog, kde mám návody i příručku pro první krůčky se zero waste.


    Kde Vás mohou lidé oslovit?

    Moje ekologické zkušenosti sdílím na webu Ecoblog.cz. A co se týče mých pěších poutí, tak pro ně využívám web Camino pro radost.