Hledáte recept na něco dobrého k odpolední kávě? Pokud ano, tak si určitě připravte tento dnešní jablečný koláč s vanilkovým krémem. Pojďme se společně podívat, co všechno budeme potřebovat a jak postupovat. Napište nám do komentářů pod článek, jestli jste už tento fantastický recept vyzkoušeli, nebo jestli se ho teprve chystáte vyzkoušet.
Co budeme potřebovat:
Jablečná vrstva:
- 1 kg očištěných jablek
- 50 g cukru (nebo podle chuti)
- 50 g másla
- 1 lžička skořice
na piškot:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce mléka
Vanilkový krém:
- 350 ml mléka
- 3 vejce
- 70 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce škrobu
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- nasekané ořechy
Jak budeme postupovat:
1) Připravíme si jablečnou vrstvu. Oloupené si jablka, nakrájíme na drobné plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, dáme je do kastrolu spolu s cukrem a máslem a na malém plameni vaříme asi 15 minut dokud se šťáva nevydusí. Následně odstavíme a necháme vychladnout.
2) Vyhřejeme si troubu na 180 ° C. Na plech 20 x 30 si dáme pečící papír.
3) V jedné míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli. V jiné míse si vyšleháme máslo s cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. Potom vmícháme jedno po druhém vejce a za každým pořádně promícháme aby se spojili. Dále přidáme mouku a nakonec trochu mléka.
4) Na plech si nejdříve dáme jablečnou vrstvu a zarovnáme ji. Tu zalijeme připraveným těstem a to také zarovnáme, aby nám dobře těsto překrylo jablka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Zkusíme párátkem zda je těsto propečené, a vyjmeme z trouby a překlopíme nejlépe na tác a necháme mírně vychladnout. Potom opatrně stáhneme papír na pečení. Necháme vychladnout úplně.
5) V mléce rozmícháme vejce a cukr i vanilkový cukr. Přidáme mouku a škrob a dáme na malý plamen vařit za stálého míchání . Uvaříme puding. Puding vylijeme na jablečnou vrstvu a zarovnáme. Takto necháme vychladnout na pokojovou teplotu a potom dáme alespoň na 1 hodinu do chladničky.
6) Nakonec rozetřeme na krém vyšlehanou šlehačku s práškovým cukrem a dozdobíme nasekanými ořechy podle vaší chuti.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na jednoduchý koláč.
Zdroj receptu: pleziruri.ro