Vertikutace? Ano, poradíme čím a kdy

Zatímco v létě nám zahrada sloužila jako příjemné útočiště a místo, kde jsme mohli odpočívat a relaxovat po dlouhém pracovním dni, podzim nám dává možnost se jí trochu odvděčit. Seznam plánovaných úkolů a zahradních prací se začíná plnit, proto se pojďme pustit do odškrtávání každé jedné položky. Vykřičník si dejte u vertikutace, na kterou bohužel řada majitelů zahrad zapomíná rok co rok. A to je tak důležitá!

lawn 1812944 1280
Zdroj: Pixabay.com

Co je to vertikutace?

I když u nás tento pojem není neznámý, přesto se najdou jedinci, kteří nevědí, jak ho definovat. Mluvíme o prořezu trávníku, čímž se poruší jeho povrch a zajistí se tím zvýšení přísunu vody, vzduchu i světla. Podpoří se kořenový systém a omezí tvorba mechů či travní plsti, se kterou se sváděné boje často vzdávají těsně před vítězstvím. 

Podle odborníků má k vertikutaci trávníku docházet dvakrát ročně, a to na jaro a na podzim. Proto koupě správného stroje nebude marnou investicí (test vertikutátorů nabízí pomocnou ruku, pokud nevíte, kde začít). 

Samozřejmě se vertikutace odráží od okolních podmínek a vnějších vlivů. I v tomto případě platí, že nám do plánů může hodit vidle počasí, které se ne a ne umoudřit. Teplota by nikdy neměla spadnout pod osm stupňů Celsia, proto před zahájením činnosti zkontrolujte hodnotu na teploměru.

Nepršelo?

Dalším faktorem, který přímo ovlivňuje vertikutaci je déšť. Nepršelo náhodou v posledních dnech? Pokud bude půda příliš promáčená, do práce se nepouštějte. Při vertikutaci by došlo k vytrhávání drnů a k zalepování nožů půdou. 

Stejně tak se nepouštějte do práce ani v horkých letních dnech, kdy panuje sucho. Do vyschlé a tvrdé půdy se nože nezaříznou. Tím se dostáváme k odpovědi na otázku, proč se vertikutace provádí na jaro a na podzim – v těchto ročních obdobích kralují ideální podmínky.

Co udělat před zahájením vertikutace

Nejdříve si přizpůsobte trávník

Než robotické sekačky vypustíte ze svých startovních čar, musíte jim připravit plochu. A podobně to je i v případě, když se chcete pustit do vertikutace trávníku. Zatravněný pozemek je zapotřebí přizpůsobit, aby práce šla jako po másle. 

Například ve stinných místech použijte prostředek na hubení mechu pár dní před plánovanou vertikutací. Stroj poté hravě odstraní odumřelé škůdce na zahradě. Také je dobré odstranit veškeré nečistoty, jako jsou spadaná jablka, listí nebo větve a klacky. Vyhnete se tím nepříjemnostem či poškození stroje.

Mějte po ruce správný stroj

Abyste se vůbec mohli pustit do práce, je nutné mít po ruce ideální stroj. A tím je vertikutátor, s jehož výběrem pomůžou zmiňované reference a testy na internetu. Zkušenosti jiných majitelů zahrad jste už ocenili tehdy, kdy jste vybírali vysavač na listí, a i nyní vám budou nápomocné. 

Dnes jsou nejrozšířenější elektrické vertikutátory, jejichž používání je opravdu velice snadné a takřka bezúdržbové. Pokud jste majitelem větších zahrad nebo nemáte k dispozici zdroj elektřiny, středobodem vaší pozornosti se stanou stroje poháněné spalovacím motorem. Naopak jestli vaše zahrada není příliš velkých rozměrů, stačit budou akumulátorové alternativy.

Vertikutací starost o trávník nekončí

I když je vertikutace důležitá, není to jediná položka na seznamu toho, jak se správně starat o trávník. Zatravněná zahrada vyžaduje více péče a její pravidelné prořezávání nestačí. Abyste se dříve nebo později chlubili opravdu působivou, jasně zelenou zahradou, po vertikutaci zhruba po dvou týdnech doplňte prázdná místa trávníkovým substrátem. 

Nezapomínejte ani na výživu, kterou trávník potřebuje. Přihnojujte ho a dobře zalévejte, aby nová travní výsadba nevyschla.

 

https://pixabay.com/cs/photos/tr%c3%a1vn%c3%adk-seka%c4%8dka-na-tr%c3%a1vu-zelen%c3%a1-1812944/