Jsou oříšky tím správným přísunem energie? 

Cítíte se věčně bez energie a máte chuť sáhnout po sladkostech, které jsou známé tím, že onu energii rychle dodají? Nemusíte sahat po čokoládě nebo jiném druhu cukrovinky, tato nezdravá strava vás neposílí na dlouhou dobu. Jejich efekt je spíše pomíjivý, což se o ořeších říct nedá. Právě oříšky jsou podle nutričních specialistů tím správným přísunem energie. I proto mají své čestné místo v každém jídelníčku. 

nuts 3248743 1280
Zdroj: pixabay.com

Kešu ořechy, mandle, pistácie, tradiční vlašáky, pekany – to je jen zlomek druhů ořechů, které se vyplatí zakomponovat do jídelníčku. Každý jeden zmíněný druh lze označit za superpotravinu. Obsahují totiž široké spektrum zdraví prospěšných látek, a to včetně bílkovin i zdravých tuků. Je chybou se oříškům vyhýbat kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě. Velkou měrou totiž prospívají lidskému zdraví.

Prevence mnoha závažných onemocnění

Jako se píše na webu 4health.cz, ořechy jsou skvělou prevencí mnoha vážných onemocnění, jež se týkají orgánů. Pokud je zařadíme do každodenního jídelníčku, vyhneme se například kardiovaskulárním onemocněním, na něž v České republice (pomineme-li COVID-19) umírá každým rokem nejvíce občanů. Také se vyvarujete problémům s nervovou soustavou či potěšíte své trávení. 

Tím však výčet pozitivních zdravotních benefitů ani zdaleka nekončí. Na seznamu se nachází i tyto položky:

  • Podpora správné funkce ledvin. 
  • Regulace krevního tlaku. 
  • Pozitivní ovlivňování psychické stránky člověka. 

Součást nejedné diety

Stejně jako má každá mince svůj rub i líc, stinnou stránku mají i ořechy. A pokud jste četli pozorně víte, že máme na mysli kalorickou stránku. Tyto hodnoty jsou velice vysoké, proto je nutné přistupovat ke konzumaci ořechů s rezervou. Součástí diety být mohou, ovšem dodržujte jejich doporučené denní množství a nesnězte jich více, než je třeba. 

Obecně se tvrdí, že jedna hrst ořechů denně bohatě stačí (pokud máte v oblibě spíše ořechová másla, omezte se na jednu, dvě lžíce).

Druhy ořechů a jejich benefity

Jaké druhy oříšků máte nejraději? A víte, jak konkrétně prospívají lidskému zdraví? I když byly zdravotní benefity už zmíněny, mluvíme stále jen o obecných pozitivech. Pojďme každému jednomu oříšku nahlédnout pod skořápku. 

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin

Nejčastěji se součástí našich jídelníčků stávají vlašské ořechy, čemuž se nelze divit. Strom tyto ořechy plodící se nachází na nejedné zahradě a jejich sbírání je aktivitou, která vyplňuje podzimní dny stejně jako jejich loupání. Až je budete příště sbírat do připraveného košíku nebo kyblíku, vzpomeňte si na to, jak vám prospějí. 

Takzvané vlašáky jsou totiž doslova nadupané omega-3 mastnými kyselinami. Ty pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předchází onemocnění srdce i cév. Navíc jsou zdrojem vitaminů E a C (céčko podporuje imunitní systém člověka, což se v dnešní době víc než hodí).

Kešu plné hořčíku

Máte problém s tlakem? Pak svou pozornost zaměřte na kešu ořechy. Jsou totiž bohaté na hořčík, který má v popisu práce krevní tlak regulovat. Navíc snižuje únavu, proto pokud patříte k věčně vyčerpaným jedincům, kešu musí být součástí i vašeho jídelníčku.

Mandle nabyté antioxidanty

Nesmíme opomenout mandle, které se s radostí používají při pečení. Jejich konzumace je také doporučovaná, jelikož jsou plné antioxidantů čili látek, které se podílí na vyhánění škodlivých volných radikálů z těla. Jsou navíc označovány za potravinu podporující hubnutí čili i proto má své místo v nejednom dietním plánu.

Lískáče pro správný cholesterol

Jestliže vás spíše tíží špatný cholesterol, lískové ořechy budou jasnou volbou. V jejich moci je hladinu cholesterolu regulovat a také zpomalit stárnutí. Nedávné výzkumy dokonce ukázaly, že předchází stařecké demenci či velmi nebezpečné a obávané Parkinsonově chorobě.