Poradíme, jak vybrat domácí vinotéku

Nejenom pivo je v České republice populárním alkoholickým nápojem. Do popředí se dostává také oblíbenost vína. Výběr tuzemských i zahraničních vín za celkem příznivé ceny vytvořil velkou skupinu lidí, která na tento nápoj nedá dopustit. A pije ho nejenom ve vinotékách, barech nebo restauracích. Řada lidí si pomyslnou „dvojku“ ráda dopřeje také doma. A aby bylo víno co nejlepší, je třeba ho správně skladovat. K tomu pomohou domácí vinotéky. A jak vybrat tu pravou?

Mějte jasnou představu

Jako první byste si při výběru vinotéky měli ujasnit to, co v ní vlastně bude. Tedy jaké víno budete ve vinotéce skladovat, o jaké druhy půjde a také kolik lahví zde bude zhruba k dispozici. To je základní kritérium výběru, které bude následně spojeno s výběrem podle dvou parametrů. Tím prvním je celková kapacita domácí vinotéky a tím druhým bude počet zón. To proto, že každý druh vína může mít odlišné požadavky na skladování. Jakmile máte v těchto dvou hlavních a základních parametrech jasno, je možné se ve výběru posunout dále.

Kam vinotéku umístit?

Důležité je mít jasno také v tom, kam budete svou novou vinotéku umísťovat. Na trhu jsou k dispozici dva druhy, ze kterých bude třeba vybrat ten, který je pro vaše potřeby plně vyhovující. K dispozici jsou:

  • Vestavné vinotéky
  • Volně stojící vinotéky

V případě vestavných variant je výběr podobný, jako když se kupuje například vestavná lednice, myčka, nebo jiný spotřebič. Taková vinotéka je následně určena k zabudování primárně do kuchyňské linky, do některé ze skříněk. Naopak volně stojící vinotéka se jenom položí, na zem, či kamkoliv jinam. Zde je proto vhodné zaměřit se také na její vzhled a to, jak bude na daném místě esteticky působit.

Důležitá energetická třída

Energetickou třídu bychom měli sledovat u všech spotřebičů, které kupujeme. Zvláště potom u těch, které jsou v provozu nonstop. Právě jejich nepřetržitý provoz může mít vliv na to, jaká bude spotřeba elektřiny. Ve správném výběru pomůže především energetický štítek, na kterém je přehledně uvedena jak spotřeba, tak i zařazení do konkrétní kategorie. Čím je spotřeba nižší, tím méně bude stát i její provoz.

S energetickým štítkem souvisí i další důležitá hodnota, kterou je hlučnost. I ta by se měla na tomto informačním letáku objevit. Jak dokládají recenze vinoték, některé modely jsou opravdu hlučné, zatímco o jiných se dá říci, že o nich majitel téměř neví. Výběr opět souvisí i s tím, kde bude umístěna. Zatímco u těch vestavných v kuchyni větší hlučnost až tak nevadí, u těch v obývacím pokoji nebo jídelně může být na škodu.

A jak je to s chlazením?

Mnoho lidí se při výběru domácí vinotéky o způsob chlazení příliš nezajímá. Je jasné, že spotřebič je určený k udržení teploty a to zvládnou obě varianty. Tedy:

  • Chlazení pomocí termoelektrického článku
  • Chlazení pomocí kompresoru

Přesto mezi nimi určitý rozdíl přece jenom je. Ty s termoelektrickým článkem jsou tišší a nemají vibrace. Negativem je však nižší výkon, protože verze s kompresorem dokážou vína bez problémů nachladit i za hodinu od vložení. 

Parametry, které se mohou hodit

Klíčové parametry při výběru vinoték jsme zmapovali. Jsou však i věci, na které je vhodné myslet jako určitý bonus. Příkladem jsou například LED displeje zobrazující důležité informace, stejně jako to může být UV filtr, který víno chrání před slunečními paprsky.

Další ochrannou funkcí pro nápoj může být i ta antibakteriální, která se stará o správné podmínky uvnitř. Též zde může docházet k potřebě neutralizace nežádoucích pachů. Vhod může přijít i funkce rychlého chlazení, které dokáže během krátké doby zajistit vínu potřebnou teplotu bez nutnosti čekat i dlouhé hodiny, než bude určené k degustaci. Stejně tak jako u lednice, dbejte na jejich správnou údržbu a čistotu.