Jak si vylepšit okolí zahradního bazénu – Inspirujte se

Při úpravách zahrady na umístění bazénu velmi rychle zjistíte, že to nekončí jen jeho koupí a samotným umístěním. Abyste si mohli naplno užívat letní radovánky, je zapotřebí dobře promyslet i úpravu jeho okolí a rozestavení dalších doplňků. Jak si vylepšit okolí zahradního bazénu?

Zdroj: pixabay.com

Aby se voda nekazila

Zakalená voda v bazénu je asi noční můrou všech jeho majitelů. Mnozí se právě z důvodu náročné údržby raději rozhodnou zajít na koupaliště, než pořídit vlastní bazén. Nechtěným starostem s odkalováním a dodatečným čištěním vody se však dá velice snadno předejít.

V první řadě zvolte vhodnou chemii, kterou vodu pravidelně ošetřujete a preventivně ji tak chráníte před nechtěným znečištěním. Dbejte také na to, aby se do bazénu zbytečně nedostávaly nečistoty, které tam nepatří.

Ideální je k bazénu pořídit solární sprchu, která z vás před vstupem smyje nejen pot, ale i další nečistoty které na těle běžně ulpívají. Tak eliminujete jejich přenos do vody a naopak po ukončení koupání ze sebe snadno spláchnete chlor aniž byste museli do domu.

Voda v solární sprše je ohřívaná díky energii ze slunce, což zajistí že sprchování před a po vstupu do bazénu nebude nepříjemně studené a energeticky nákladné. Vybírat můžete z atraktivních designů, které budou ladit s okolím bazénu a vy tak získáte nejen praktický ale i designový doplněk.

Další variantou jak zabránit přenášení nečistot do bazénu je možnost jeho zastřešení. V dnešní době už dávno není nutností pořizovat mnohdy nevzhledné vyvýšené střechy, které působí spíše jako skleník. Zvolit můžete variantu tzv. pojízdné terasy, kterou elegantně sladíte s okolním povrchem a efektivně tak využijte prostor i nad bazénem, když jej zrovna nebudete využívat ke koupání.

Zdroj: pixabay.com

Obložení na prvním místě

Na plochu v okolí bazénu bude mít každý trochu jiné požadavky. Rodiny s dětmi budou zřejmě využívat zejména praktický obklad, který neklouže a je příjemný při chůzi na boso. Jiní se budou poohlížet po moderním designovém řešení.

Možností je v tomto případě několik a vždy byste nad nimi měli uvažovat v souvislosti s dalšími prvky vaší zahrady tak, aby spolu ladily. Pokud tedy máte na zahradě dřevěný altán, domek či část obložení domu, dřevěné obložení bazénu bude první volbou. Tato varianta je opravdu trendy a nenarušuje přírodní ráz zahrady, nicméně její údržba je následně dost náročná.

Jinou možností pak může být kámen, který do zahrady také perfektně zapadá a je prakticky nesmrtelný. Pozor ale i na případná negativa – na sluníčky se snadno rozpálí, pořizovací cena je vyšší a rozhodně se nejedná o bezúdržbové řešení. Jeho levnější variantou pak může být dlažba, která bývá nejčastější volbou. Nicméně i ta se na sluníčku snadno zahřeje a navíc může při navlhnutí klouzat.

K obkladu bazénu se pak často využívá i kamenný koberec, dřevoplastová prkna či litý beton, který v dnešní době už vůbec nemusí být kluzkým a nevzhledným povrchem jak si mnozí myslí.

Zdroj: pixabay.com

Relaxace, zábava i sportování

K bazénu neodmyslitelně patří i pohodlné lehátko, na kterém můžete trávit čas venku aniž byste se koupali. Důležité je při výběru opět zohlednit celkový ráz zahrady a okolí bazénu na základě kterého budete volit konkrétní design. Pak už jen stačí jej doplnit o pohodlné polstrování a máte vyhráno. Zatímco děti si ve vodě snadno vyhrají, vy si můžete užívat chvilky relaxu v jejich blízkosti.  

Nezapomínejte však na to, že letní dny dokáží být opravdu horké a sluníčko dost agresivní. Když tedy doplníte sadu lehátek ještě o zahradní slunečník, vyhnete se spálené pokožce a pocitům přehřátí. Při správné volbě navíc získáte další designový prvek, který doplní celkový vzhled okolí bazénu.

A jestliže jste spíš aktivní typ a polehávání na lehátku s knížkou není nic pro vás, zvažte možnost pořízení protiproudu. Využijete jej zejména u menších bazénů, kde byste si za normálních okolností nemohly pořádně zaplavat. 

Myslete i na světlo

I když jsou letní dny dlouhé, třeba vás po dlouhém dni v práci přepadne chuť jít si zaplavat i za tmy. Osvětlení se tak může stát dalším praktickým doplňkem vašeho bazénu, kterým současně vylepšíte jeho vzhled.

Zvolit můžete osvětlení pomocí bazénových světel, které perfektně osvítí celou plochu bazénu. Ideální je jej doplnit ještě o zahradní lampičky, které osvětlí i celé okolí a vy se tak bez problémů dostanete z domu do bazénu aniž byste přišli k úrazu. 

Zahradní osvětlení navíc můžete zvolit se solárním nabíjením, takže jeho provoz pro vás nebude nikterak nákladný. Pokud navíc vyberete variantu se snímačem pohybu, světla se rozsvítí pouze pokud budete v jejich okolí a nebudou tak zbytečně svítit do oken po celou noc.

Pokud se Vám článek jak si vylepšit okolí zahradního bazénu líbí, sdílejte ho a přečtěte si také o tom, jak vytvořit překrásné květináče, které vylepší Vaší zahradu.