ROZHOVOR: Malířka Jana Kordíková se s námi podělila o její kouzelnou tvorbu!

Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Rozhodli jsme se, že bychom chtěli Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než je zveřejnění na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.

Tentokrát jsme oslovili paní Janu Kordíkovou, aktivní členku naší facebookové skupiny Inspiruj se, která s námi všemi sdílí její vášeň pro malování, abychom se o její tvorbě mohli dozvědět něco více.

Zdroj fotografie: Jana Kordíková

Dobrý den, nejprve bychom Vás poprosili, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Jana Kordíková. Jsem středního věku. Pocházím z Máchova kraje. Vyrůstala jsem na vesnici v rodinném domku, nyní žiji v panelovém domě. Pracuji jako asistent pedagoga ve speciální škole, mé předchozí zaměstnání bylo malířka skla. Jsem svobodná a mám 24 letou dceru.


Představte nám prosím Vaši tvorbu – jak dlouho a čemu se věnujete?

Mimo svou práci, která je mi koníčkem, podstatnou část mého času tvoří malování. Maluji od raného dětství, už od školky jsem chtěla být malířkou. Po změně zaměstnání jsem šla pracovat k dětem, a tam se zrodila má okatá panenka – KUKADLINKA. Panenky jsou hlavní součástí mé tvorby, věnuji se jim 4. rokem. Maluji je v různých situacích, na dostupné přírodní materiály. Nechám je tisknout na papír a sestavuji z nich kalendáře a pexesa pro děti.
Další mou tvorbou jsou výukové (didaktické) pomůcky pro pedagogy naší školy, které využíváme při práci s našimi handicapovými dětmi.

Kde berete inspiraci ke své tvorbě?

Největší inspirací jsou pro mě děti a příroda. Zkrátka mě inspiruje mé okolí a příroda – mám oči otevřené, stačí koukat okolo nás, sebe -> SVĚT JE PLNÝ INSPIRACE.

Zdroj fotografie: Jana Kordíková

Jakými třemi slovy byste popsal své výtvory?

Upřímnost, roztomilost, pozitivní energie -> které jsou v této nelehké době potřeba.

Můžete se s námi podělit, jak takové tvoření probíhá? 

Například kámen: Vyberu vhodný tvar kamene s hladkým povrchem. Obrázek si tužkou předkreslím. Barvami udělám podklad, který vystínuji, poté domaluji detaily. Posledním krokem jsou oči, které jsou hlavní dominantou. Nakonec kámen nechám zaschnout a přelakuji bezbarvým lakem. Je to zdlouhavý proces, jelikož se barvy vrství a dlouho prosychají, proto čas výroby nelze přesně určit. Maluji více kusů najednou.


Máte v oblibě i jiné kreativní aktivity? Plánujete do budoucna nějaké rozšíření?

Zabývám se pouze malováním, vše ostatní nechávám osudu.

Zdroj fotografie: Jana Kordíková

Podporují Vás Vaši blízcí ve tvorbě? Tvoří s Vámi například? 

Nejvíce mě podporuje dcera, které se snažím předat veškeré zkušenosti.


Jaký je Váš oblíbený materiál, barva či technika a proč?

Mým oblíbeným materiálem je vše, co je přírodní. Miluji dřevo a kameny, jelikož i tento materiál má duši.

Co na tvoření máte nejraději? Jaké emoce to ve Vás vyvolává a kdy zejména tvoříte?

Pro mě je to únik z reality, obrovský relax a klid. Je jedno, kdy k malování sednu, ale převážně tvořím večer, když je klid.

Zdroj fotografie: Jana Kordíková

Je možné si Vaše kousky někde prohlédnout a zakoupit? 

Maluji ve volném čase a na přání. V žádném obchodě výrobky nenabízím ani neprodávám.


Co byste poradila či vzkázala začínajícím čalouníkům?

Trpělivost, trpělivost, trpělivost….


Na závěr bychom chtěli paní Janě vyjádřili poctu, poděkovat za spolupráci a popřáli ji hodně štěstí a úspěchů jak v tvoření, tak v životě!