Čerstvý chleba každý den? Zkusili jsme domácí pekárnu

I do naší země proniká trend zvýšeného zájmu o to, co se nám objevuje na stole a talíři. S hrůzou přitom zjišťujeme, že kvalita běžných potravin prodávaných v supermarketech je často tristní. Pečiva, coby základního pilíře stravy většiny lidí, se to přitom týká takřka v první řadě. Není divu, že spousta lidí přechází na domácí pečení, při kterém může značnou pomoc poskytnout právě stolní pekárna. 

Zdroj: pixabay.com

Co vlastně kupujeme a jíme?

Běžný konzumní chléb se vyrábí převážně z pšeničné mouky s příměsí žitné mouky. Jde o tzv. nízkovymleté mouky, v nichž se nevyskytují povrchové části zrna, jsou tudíž světlejší jako klasická hladká pšeničná mouka, která je prakticky zářivě bílá. 

Výhodou nízkovymleté mouky je například vysoká trvanlivost a taky velmi ceněné chuťové vlastnosti. Za to však platí ztrátou nutričních hodnot v podobě vitamínů, a zejména k životu nesmírně potřebné vlákniny. Konzumní chleby se navíc vyhánějí droždím, nikoli poctivě kváskem. 

Možná si říkáte, že řešením může být zkrátka zakoupení tmavého bochníku nebo jiného tmavého pečiva (třeba s lákavým posypem celými zrnky), kterého se na pultech taky vyskytuje mnoho. Můžete tak nabýt dojmu, že děláte něco víc pro své zdraví. Snad i proto, že toto pečivo bývá o něco dražší než základní bochník. Má to však pár háčků. 

Tato pečiva bývají nezřídka z obyčejné pšeničné a žitné nízkovymleté mouky podobně jako konzumní nebo kmínový bochník. Jsou pouze dobarvované sladovými surovinami, aby získali „zdravější“ tmavší barvu. Navíc jde nezřídka o rozmrazované polotovary, které jsou navíc ještě více soleny než běžné čerstvé pečivo (to aby si po rozmrazení zachovaly tvar a další vlastnosti). 

Na druhou stranu: ano, koupit lze i poctivější výrobky z celozrnných mouk, žitné chleby apod. Cena je ovšem často vysoká – a opět jde o určitou sázku na důvěru k výrobci. V dnešní době se bohužel taková důvěra ne vždy vyplácí a stále více lidí se utvrzuje v přesvědčení, že co si neudělají sami…

Zdroj: pixabay.com

Jaké výhody přináší domácí pekárna?

  • Domácí pekárna je kompaktní zařízení, které vám usnadní pečení sladkého, slaného, kynutého i nekynutého pečiva. V některých lze připravovat i domácí jogurty, džemy a další dobroty.
  • Při pečení v domácí pekárně máte především naprostou kontrolu nad tím, jaké suroviny použijete: jakou mouku, kolik soli, případně jaké další ingredience
  • Pečivo z domácí pekárny z kvalitní vysokovymleté nebo celozrnné mouky obsahuje mnohem více živin. Je nutričně hodnotnější, sytější, nemusíte ho sníst tolik. 
  • Doma si můžete vyrábět poctivý kváskový chleba, který má jedinečné chuťové i výživové vlastnosti. Kvásek si jednou založíte – a pak z něj jen odebíráte. 
  • Pokud trpíte nesnášenlivostí lepku, je pekárna nejlepší a nejekonomičtější způsob, jak si zajistit přísun bezlepkového pečiva.
  • Investice do pekárny nemusí být vysoká. Solidní modely koupíte od cca 2000 Kč. Výběr je navíc obrovský, takže máte možnost najít v něm nejlepší domácí pekárnu podle svých možností a potřeb. 

    Zdroj: pixabay.com

Má to i nějaké nevýhody?

Jako má každá mince rub i líc, má i pečení v domácí pekárně svou odvrácenou tvář. Faktem zkrátka je, že toto řešení není pro každého. Chce to trochu nadšení a času. Pekárna udělá naprostou většinu práce (zejména té těžké) za vás. Přesto spousta lidí nabyde dojmu, že vložit bochník do košíku, když se cestou z práce staví do obchodu, je přece jen jednodušší. Pekárna pak po pár použitích končí někde ve skříni, kde zabírá místo. Pekárna toho zvládne hodně a její obsluha je snadná, ale nebude vás přemlouvat, abyste ji používali a jedli zdravěji. 

Finanční otázka!

Je domácí pečení ekonomicky výhodnější než nakupování pečiva? Tato důležitá otázka nemá tak jednoznačnou odpověď. Po spočtení nákladu na suroviny (potažmo elektřinu) vás nejlevnější konzumní bochník nebo rohlík ze supermarketu možná nevyjde o moc dráž. Rozdíl bude o něco výraznější teprve v případě, že nakupujete dražší, kvalitnější pečivo. Tehdy se pekárna vyplatí víc.