Už žádný kupovaný chléb. V dnešním článku si ukážeme fantastický recept od kolegyně z webu KAMzaKRASOU.sk. Ukážeme Vám, jak si snadno připravit výborný hrnkový domácí chléb s křupavou kůrkou. Určitě Vás překvapí jeho příprava a chuť. Zamilujete si ho Vy i celá Vaše rodina.
Co budeme potřebovat:
Hrnek s objemem 2,5 dl
- 3 hrnky hladké mouky (můžete použít i pšeničnou chlebovou mouku na kvásek)
- 1 hrnek polohrubé mouky (můžete použít celozrnnou mouku)
- 2 hrnky vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- 2 PL oleje
- 2 ČJ soli
- 1 ČL soli
- 1 Čl krystalového cukru
- 1/4 ČL bílého koření (může být i černé, nebo štipku z obou)
- 1/2 ČL mletého kmínu
Nepovinné ingredience:
- 2 PL sezamových semínek (můžete vynechat)
- 2 PL slunečnicových semínek (můžete vynechat)
- 1 ČL kvásku na kvašení (můžete vynechat)
Jak budeme postupovat:
1) V malé míse smícháme 1 hrneček vlažné vody, cukr a droždí. Necháme 15 minut odstát.
2) Do velké mísy vložíme všechny ingredience a přidáme připravený kvásek. Všechno spolu vymísíme do hladké těsta, které se trochu lepí. Vrch těsto posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme jednu hodinu odpočívat na teplém místě.
3) Vykynuté těsto vyklopíme na desku posypanou moukou a těsto trochu zpracujeme. Necháme ho deset minut odpočívat na desce zakryté utěrkou.
4) Následně z něj vytvoříme tvar bochníku.
5) Pokud máte ošatku, vysypte jí bramborovým škrobem a těsto vložte spojem nahoru. Nechte ho odpočívat 30 minut pod utěrkou.
6) Pokud ošatku nemáte, poslouží Vám nějaká vzdušná nádoba (cedník s dírami nebo proutěná mísa), kterou vystelete utěrkou a bramborovým škrobem, aby se těsto nepřilepilo na stěnu. Těsto můžete nechat odpočívat i na desce. Po vykynutí ho vyklopíme a nařežeme povrch libovolným vzorem.
7) Mezitím si předehřejeme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní nádobu, ve které budeme péct chleba. Pekáč vyndáme z trouby a vložíme do něj opatrně těsto. Nádobu uzavřeme a dáme péct na 30 minut. Po 30 minutách odkryjeme a chleba dopékáme na 200 stupňů dokřupava na 15-20 minut.
8) Na spodek chleba po vyndání z trouby zaklepeme – musí znít dutě.
9) Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept na křupavý hrnkový domácí chléb i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou další úžasné recepty na KAMzaKRASOU.sk .