ROZHOVOR: Zdeňka Chalupníková o její vášni pro malování na kameny a plátno!

Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Rozhodli jsme se, že bychom chtěli Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než je zveřejnění na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.

V prvním díle jsme vyzpovídali pana Martina, o jehož čalounické práci si již můžete přečíst zde. V dnešním příspěvku bychom Vám rádi představili paní Zdeňku Chalupníkovou, která je též aktivním členem naší facebookové skupiny Inspiruj se, a která nás svými výtvory uchvátila 🙂

Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková

Dobrý den, nejprve bychom Vás poprosili, abyste se nám představila.

Jmenuji se Zdeňka Chalupníková a narodila jsem se 24. 8. 1966. Pocházím z krásné vesničky v Moravském krasu, která se jmenuje Holštejn. Vyučila jsem se kadeřnicí, což je v současné době i moje zaměstnání.

Jsem již přes dvacet let vdaná, přičemž se jedná o moje druhé manželství. Z prvního manželství mám syna Tomáše.Po letech jsem se vrátila do Holštejna, své rodné vísky, kde bydlíme na chatě, kterou jsme si postavili asi před deseti lety.


Představte nám prosím Vaši tvorbu – jak dlouho a čemu se věnujete?

Mým velkým koníčkem je malování a velice ráda se věnuji také šití. Maluji na kameny, přičemž v tomto případě používám akrylové barvy, a dále na plátno, na které pak maluji olejovými barvami. K malování mě přivedla právě výše zmíněná chata, která se zároveň stala inspirací pro moje první malby, jelikož se nachází v krásné přírodě. Ještě předtím jsem se věnovala ubrouskové technice, kdy jsem lepila na kameny ubrousky s různými motivy, a jednou mě napadlo, proč nezkusit na ty kameny něco namalovat. A od té doby maluji. Je tomu asi devět let. Začalo to kameny, až mi jednou jeden malíř řekl, abych to zkusila i na plátno.

Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková
Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková
Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková

Kde berete inspiraci ke své tvorbě?

Inspiraci k malování většinou získávám v přírodě, ale jelikož maluji také na přání, tak se moje výtvory orientují i podle přání zákazníků, přičemž se může jednat například o něčí rodný dům, o různá zátiší a podobně.


Můžete se s námi podělit, jak takové tvoření probíhá? 

Malování na kameny probíhá tak, že musím nejprve najít nějaký hladký kámen, který se k malování hodí. Ten poté musím odmastit, natřít bílým dekorem, daný obrázek si předmalovat tužkou, a nakonec použít barvy. Záleží na náročnosti obrázku, ale malování většinou zabere pět až šest hodin. Nakonec kámen nalakuji.

V případě plátna si nejprve předkreslím obrázek tužkou a poté se můžu pustit do malování barvami. Jak už jsem řekla výše, v tomto případě používám olejové barvy. Výtvor mi obvykle zabere několik dní, a tím pádem i hodin.

Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková
Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková

Podporují Vás Vaši blízcí ve tvorbě? 

Manžel mě v malování podporuje, o víkendu za mě i občas uvaří, abych se mohla věnovat malování.


Máte někoho, kdo vás inspiruje?

Co se týče inspirace od jiných malířů, těmi se obvykle neinspiruji a maluji svým vlastním stylem.

Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková
Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková
Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková

Co na tvoření máte nejraději? Jaké emoce to ve Vás vyvolává?

Moje tvoření mě pozitivně nabíjí a uklidňuje.


Co byste poradila či vzkázala začátečníkům?

Těm, kteří začínají malovat, bych poradila, že začátky jsou těžké a člověku to hned nejde tak, jak by si představoval, a proto je třeba malovat a malovat, a úspěch se dostaví. Chce to mít trpělivost a vydržet.

Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková
Zdroj fotografie: Zdeňka Chalupníková

Je možné si Vaše kousky někde prohlédnout a zakoupit? Popřípadě, kde Vás mohou lidé oslovit?

Některé své malby vkládám na Fler, ale to je málokdy, protože je většinou vystavuji na facebookových skupinách nebo ve svém kadeřnictví, kde se často rychle prodají, případně, jak jsem psala výše, maluji na přání.


Na závěr bychom rádi poděkovali paní Zdeňce za spolupráci a popřáli jí hodně štěstí a úspěchů v tvoření!

Její tvorbu naleznete také v naší facebookové skupině Inspirujse, kam paní Zdeňka své výtvory přidává.