Jablečné řezy s pudinkem a skořicí patří mezi ty nejjednodušší a nejvoňavější koláče, jaké se kdy pekly. Křehké těsto, šťavnatá jablka, jemný pudink a špetka skořice vytvářejí kombinaci, která připomíná pečení u babičky.
Tento koláč je nenáročný na přípravu, krásně provoní celý byt a chutná nejlépe ještě druhý den, kdy se všechny chutě propojí.
Babiččiny jablečné řezy s pudinkem a skořicí
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 250 g změklého másla
- 3 vejce
- 2 lžíce bílého vína
Na jablečnou náplň:
- 1,3 kg jablek (nastrouhaných nahrubo)
- 2 sáčky skořicového cukru
- 1 sáček pudinkového prášku (vanilkový)
Na zdobení:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta
Do velké mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte moučkový cukr a prášek do pečiva.
Vše dobře promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily.
Do mísy vložte změklé máslo, vlijte vejce, které směs spojí a nakonec přilijte bílé víno, aby těsto získalo jemnou vůni i chuť.
Vypracujte hladké a pružné těsto, které rozdělte na dvě stejné poloviny.
Hotové těsto zabalte do fólií a uložte na 20 minut do lednice.
2. Příprava náplně
Jablka oloupejte, nastrouhejte a promíchejte se skořicovým cukrem a pudinkovým práškem, aby náplň nebyla příliš mokrá a při pečení hezky zhoustla.
3. Sestavení koláče
Vyjměte těsto z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a jednu z nich ihned vraťte zpět chladit.
První polovinu těsta vyválejte a položte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň, přikryjte ji druhou vyválenou polovinou a povrch propíchejte vidličkou.
4. Pečení
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne.
5. Dokončení
Nechte koláč zcela vychladnout a pocukrujte prosátým moučkovým cukrem pro elegantní vzhled.
Nakrájejte na řezy a s láskou podávejte
✨ Vylepšení receptu:
- Mřížka navrch: Z části těsta můžeš udělat klasickou mřížku – koláč bude vypadat rustikálně a tradičně.
- Rozinky nebo brusinky: Do jablečné náplně můžeš přimíchat hrst rozinek nebo sušených brusinek namočených v rumu pro extra chuť.
- Ořechy: Přidej nasekané vlašské ořechy nebo mandle pro křupavý kontrast k měkkým jablkům.
- Víno nahradit: Bílé víno můžeš nahradit jablečným džusem nebo citronovou šťávou, pokud koláč chystáš pro děti.
- Krémová vrstva: Pokud chceš koláč obohatit, můžeš na jablečnou vrstvu přidat vrstvu tvarohu oslazeného vanilkovým cukrem a vejcem.
Dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! A pokud patříte mezi milovníky jablečných receptů stejně jako my, inspirujte se i dalšími - 10+ receptů na jablečný koláč.
Domácí jablečný koláč s křupavou ořechovou vrstvou – vláčný a voňavý moučník
Přečtěte si také:
- Rychlý kuřecí stir-fry s paprikou a rýží: Zdravá večeře do 30 minut
- Drobenkový koláč s tvarohem a meruňkami – křehká drobenka, jemný krém a spousta ovoce
- Zapečený bramborovo-špenátový koláč se sýrem – jemné pyré, křupavá krusta a spousta chuti
- Voňavý citronový koláč se spirálou krému – nadýchaný, svěží a krásně šťavnatý
- Křupavá restovaná cuketa s česnekem a petrželkou: Rychlá večeře z jedné pánve