Kokosová mokrá buchta – vláčná, čokoládová a neodolatelně rumová

Pokud hledáte recept na buchtu, která zůstává dlouho vláčná, krásně voní kakaem a navrch vás potěší sladkou máslovou polevou s kokosem, pak jste na správném místě. Tato kokosová mokrá buchta je ideální pro nedělní posezení, oslavu i obyčejné odpoledne, kdy máte chuť na něco dobrého ke kávě. Recept je jednoduchý a výsledek vás rozhodně nezklame.

Zdroj: Lajla Lagronova

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 kypřicí prášky do pečiva
  • 250 g cukru krupice (lze dát i méně – poleva je sladká)
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce

Na polevu:

  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 4 lžíce rumu (nebo podle chuti, lze vynechat)
  • případně trochu mléka na zředění
  • 150 g strouhaného kokosu

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme těsto. V míse smíchejte polohrubou mouku s kakaem, práškem do pečiva a krupicovým cukrem. Promíchejte tak, aby ve směsi nezůstaly žádné kakaové hrudky. Poté přilijte mléko, přidejte vejce a vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.

2) Připravené těsto nalijte na máslem vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech. Pečte v předehřáté troubě na 210–220 °C přibližně 20 minut – každá trouba peče jinak, proto ke konci hlídejte.

3) Zatímco se buchta peče, připravte si máslovou rumovou polevu. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a dvěma lžícemi kakaa do hladké konzistence. Přidejte rum a podle potřeby trochu mléka, aby se poleva dobře roztírala.

4) Jakmile je buchta upečená, ještě horkou ji rovnoměrně potřete připravenou polevou. Nakonec celou buchtu bohatě posypte strouhaným kokosem.

Vyzkoušejte také:

Rozlétané ražničí z jednoho plechu

Podávání

Buchtu nechte vychladnout a poté krájejte na řezy. Nejlepší je druhý den, kdy krásně zvláční. Hodí se ke kávě i jako sladká tečka po obědě.

Tip:

Pokud rum nepoužíváte, můžete ho nahradit vanilkovým extraktem nebo jednoduše vynechat – poleva bude i tak výborná.