Kynutý koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou – vláčný a poctivý jako od babičky

Pokud milujete poctivé domácí moučníky, pak tento kynutý koláč s jahodami, borůvkami, tvarohem a drobenkou bude pro vás trefou do černého. Sladký, vláčný a plný chutí, připomene nedělní odpoledne u babičky. Díky bohaté vrstvě tvarohu, šťavnatému ovoci a křupavé drobence je to dezert, který nikdy nezklame.

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience:

Na kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 dcl oleje
  • 250–300 ml mléka (řidší těsto)

Tvarohová náplň:

  • 2 vaničkové tvarohy
  • Cukr podle chuti
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudinkový prášek (suchý)

Ovoce:

  • Jahody
  • Borůvky (nebo jiné dle chuti)

Drobenka:

  • Hladká nebo polohrubá mouka
  • Máslo
  • Moučkový cukr (vše od oka)

Postup přípravy:

1) Nejprve si připravte kynuté těsto. Do mísy nasypte mouku, cukr, špetku soli, rozdrobené droždí a promíchejte. Přidejte vajíčka, olej a postupně přilévejte mléko, aby vzniklo hladké, jemně řidší těsto. Dobře propracujte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2) Vykynuté těsto přeneste na plech o rozměrech cca 30 × 40 cm, který jste předem lehce potřeli olejem. Těsto rovnoměrně roztáhněte po celé ploše plechu.

3) Mezitím si připravte tvarohovou náplň – ve větší misce prošlehejte tvaroh, cukr, vajíčko a pudinkový prášek. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na těsto.

4) Na tvaroh poklaďte ovoce podle chuti, například jahody a borůvky. V závěru si připravte drobenku – z másla, mouky a moučkového cukru vytvořte sypkou směs a bohatě jí posypte celý koláč.

5) Pečte v předehřáté troubě na 170 °C, dokud okraje koláče nezačnou zlátnout – orientačně přibližně 30–40 minut, záleží na vaší troubě. Pokud chcete nižší koláč, můžete množství těsta upravit dle potřeby.

Ořechové koláčky ke kávě, které doslova tají v ústech: Ideální těsto ze zakysané smetany


Tipy:

✔ Do drobenky můžete přidat i špetku skořice pro výraznější chuť.
✔ Ovoce lze obměnit – skvělé jsou také maliny, rybíz nebo švestky.
✔ Pokud chcete jemnější těsto, použijte místo části mléka zakysanou smetanu.


Závěr:

Tento kynutý koláč spojuje vše, co máme na domácím pečení rádi – jemné těsto, bohatou tvarohovou náplň, sezónní ovoce a křupavou drobenku. Ideální ke kávě, čaji nebo jen tak ke svačině. Vždy potěší celou rodinu.