Pokud hledáte jednoduchý a přitom lahodný recept, zapečené vepřové řízky se žampiony a sýrem jsou skvělou volbou. Tento pokrm spojuje šťavnaté maso, krémovou smetanovou omáčku a dokonale rozpečený sýr, který vytvoří na povrchu jemně křupavou krustu. Je to ideální jídlo pro rodinnou večeři nebo slavnostnější oběd, kdy chcete připravit něco rychlého, ale přitom chuťově bohatého.
Co budeme potřebovat?
Ingredience:
- 600 g vepřového masa (např. kotlety nebo kýta)
- 200 g žampionů
- 150 g strouhaného sýra (eidam, gouda, mozzarella nebo jiný dle chuti)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce oleje
- Máslo na vymazání pekáče
Jak budeme postupovat?
1) Nejprve si připravíme maso. Vepřové řízky omyjeme, osušíme a naklepeme na tenčí plátky, aby byly jemnější a rychleji se propekly. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem a sladkou paprikou. Pokud máme čas, necháme maso odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě lépe propojily.
2) Mezitím si připravíme cibuli a žampiony. Cibuli nakrájíme nadrobno a žampiony na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Poté přidáme žampiony a restujeme, dokud nepustí vodu a mírně nezměknou.
3) Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme připravené plátky masa. Na maso rovnoměrně rozprostřeme restované žampiony s cibulí, zalijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme pokrm péct. Pečeme přibližně 30–40 minut, dokud maso nezměkne a sýr na povrchu nezezlátne.
4) Po vytažení z trouby necháme jídlo několik minut odpočinout, aby se chutě propojily. Podáváme s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo rýží, podle toho, co máme nejraději.
Vyzkoušejte také:
Zapečená kuřecí stehna s bramborami a omáčkou – vše na jednom plechu
Tipy:
- Výběr masa: Nejlepší volbou je vepřová kotleta nebo kýta, ale můžeme použít i kuřecí maso pro lehčí variantu.
- Sýrová variace: Kromě eidamu můžeme použít i kombinaci mozzarelly a parmazánu pro výraznější chuť.
- Zeleninová obměna: Pokud chceme přidat více zeleniny, můžeme do vrstvy se žampiony přidat papriku nebo cuketu.
- Krémovější omáčka: Pokud máme rádi hustší omáčku, můžeme smetanu smíchat s trochou zakysané smetany nebo sýra na tavený způsob.
- Bylinková vůně: Do smetany můžeme přidat nasekaný čerstvý tymián nebo rozmarýn, které dodají pokrmu skvělou vůni.
Závěr
Zapečené vepřové řízky se žampiony a sýrem jsou skvělým receptem pro všechny milovníky jednoduchých a chutných jídel. Díky kombinaci masa, žampionů a smetany se jedná o sytý pokrm, který uspokojí celou rodinu. Připravuje se snadno a nevyžaduje složité suroviny, takže ho zvládnete i v hektickém dni.
Vyzkoušejte tento recept a vychutnejte si lahodnou kombinaci šťavnatého masa, smetanové omáčky a křupavého sýra. Dobrou chuť!