Zapečené vepřové řízky se žampiony a sýrem – lahodný a šťavnatý pokrm pro celou rodinu

Pokud hledáte jednoduchý a přitom lahodný recept, zapečené vepřové řízky se žampiony a sýrem jsou skvělou volbou. Tento pokrm spojuje šťavnaté maso, krémovou smetanovou omáčku a dokonale rozpečený sýr, který vytvoří na povrchu jemně křupavou krustu. Je to ideální jídlo pro rodinnou večeři nebo slavnostnější oběd, kdy chcete připravit něco rychlého, ale přitom chuťově bohatého.

Zdroj: youtube.com/Obżarciuch

Co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 600 g vepřového masa (např. kotlety nebo kýta)
  • 200 g žampionů
  • 150 g strouhaného sýra (eidam, gouda, mozzarella nebo jiný dle chuti)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce oleje
  • Máslo na vymazání pekáče

Jak budeme postupovat?

1) Nejprve si připravíme maso. Vepřové řízky omyjeme, osušíme a naklepeme na tenčí plátky, aby byly jemnější a rychleji se propekly. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem a sladkou paprikou. Pokud máme čas, necháme maso odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě lépe propojily.

2) Mezitím si připravíme cibuli a žampiony. Cibuli nakrájíme nadrobno a žampiony na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Poté přidáme žampiony a restujeme, dokud nepustí vodu a mírně nezměknou.

3) Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme připravené plátky masa. Na maso rovnoměrně rozprostřeme restované žampiony s cibulí, zalijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme pokrm péct. Pečeme přibližně 30–40 minut, dokud maso nezměkne a sýr na povrchu nezezlátne.

4) Po vytažení z trouby necháme jídlo několik minut odpočinout, aby se chutě propojily. Podáváme s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo rýží, podle toho, co máme nejraději.

Vyzkoušejte také:

Zapečená kuřecí stehna s bramborami a omáčkou – vše na jednom plechu


Tipy:

  • Výběr masa: Nejlepší volbou je vepřová kotleta nebo kýta, ale můžeme použít i kuřecí maso pro lehčí variantu.
  • Sýrová variace: Kromě eidamu můžeme použít i kombinaci mozzarelly a parmazánu pro výraznější chuť.
  • Zeleninová obměna: Pokud chceme přidat více zeleniny, můžeme do vrstvy se žampiony přidat papriku nebo cuketu.
  • Krémovější omáčka: Pokud máme rádi hustší omáčku, můžeme smetanu smíchat s trochou zakysané smetany nebo sýra na tavený způsob.
  • Bylinková vůně: Do smetany můžeme přidat nasekaný čerstvý tymián nebo rozmarýn, které dodají pokrmu skvělou vůni.

Závěr

Zapečené vepřové řízky se žampiony a sýrem jsou skvělým receptem pro všechny milovníky jednoduchých a chutných jídel. Díky kombinaci masa, žampionů a smetany se jedná o sytý pokrm, který uspokojí celou rodinu. Připravuje se snadno a nevyžaduje složité suroviny, takže ho zvládnete i v hektickém dni.

Vyzkoušejte tento recept a vychutnejte si lahodnou kombinaci šťavnatého masa, smetanové omáčky a křupavého sýra. Dobrou chuť!