Linecký koláč s tvarohem a piškotem (Tříbarevka)

    Tento lahodný koláč, známý také jako tříbarevka, je ideální pro slavnostní příležitosti i běžné dny. Spojení kakaového těsta, tvarohové náplně a nadýchaného piškotu tvoří dokonalou harmonii chutí.

    Zdroj: Petra Hulanová

    Co budeme potřebovat?

    Na hnědé těsto:

    • 300 g hladké mouky
    • 2 lžíce kakaa
    • ¾ balení prášku do pečiva
    • 100 g změklého másla
    • 6 lžic mléka
    • 100 g cukru krupice

    Na tvarohovou náplň:

    • 2 kostky tvarohu (ne z vaničky)
    • 2 žloutky
    • 5 lžic cukru (dle chuti)
    • Smetana nebo mléko na případné naředění

    Na piškot:

    • 4 bílky
    • 200 g cukru krupice
    • 4 žloutky
    • 6 lžic horké vody
    • 100 ml oleje
    • 200 g polohrubé mouky
    • ¼ balení prášku do pečiva

    Jak budeme postupovat?

    1) Příprava hnědého těsta:
    Smíchejte hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo, mléko a cukr. Vypracujte hladké těsto a vyválejte ho na velikost pekáče s vyšším okrajem. Těsto rovnoměrně rozložte na dno pekáče.

    2) Tvarohová náplň:
    Do mísy dejte tvaroh, žloutky a cukr. Důkladně promíchejte. Pokud je tvaroh příliš tuhý, nařeďte ho trochou smetany nebo mléka, aby měl hladkou konzistenci. Náplň rovnoměrně rozetřete na připravené těsto.

    3) Příprava piškotu:
    Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Postupně zašlehejte cukr, poté přidejte žloutky, horkou vodu a olej. Nakonec lehce vmíchejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hotové piškotové těsto nalijte na tvarohovou náplň a rovnoměrně ho uhlaďte.

    4) Pečení:
    Předehřejte troubu na 175 °C a nastavte horní i spodní pečení. Koláč pečte přibližně 35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Po upečení nechte koláč vychladnout.


    Servírování:

    Podávejte vychladlý koláč nakrájený na řezy. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji.


    Tipy:

    • Variace náplně: Můžete přidat rozinky nebo nastrouhanou citronovou kůru pro osvěžení chuti.
    • Příprava předem: Koláč je ještě lepší druhý den, kdy se chutě lépe propojí.
    • Dekorace: Povrch koláče můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
    • Tvaroh: Používejte kostkový tvaroh, který lépe drží strukturu než ten z vaničky.

    Závěr:

    Linecký koláč s tvarohem a piškotem je dezert, který okouzlí svou vícevrstvou strukturou a jemnou chutí. Připravte ho pro rodinu nebo hosty a nechte se pochválit za tento lahodný kousek.