Vejce jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku lidí po celém světě. Jsou velice všestranná a lze z nich připravit chutné a rozmanité snídaně, stejně jako jsou skvělým doplňkem obědových jídel a dezertů. Proto je užitečné vědět, jak ověřit, zda vejce, které bylo několik dní v lednici, je pořád vhodné ke konzumaci. Existují jednoduché způsoby, jak to provést.
- Vejce jsou zdravou a chutnou součástí vyvážené stravy.
- Při správném skladování může vejce zůstat čerstvé několik týdnů.
- Kontrola čerstvosti vajec je velmi jednoduchá a efektivní.
Staré vejce může nejen zkazit chuť připraveného pokrmu, ale může také způsobit vážné zdravotní potíže, přičemž jedním z nejčastějších rizik je salmonelóza. Pokud máte pochybnosti, zda jsou vejce čerstvá, vyplatí se je podrobit osvědčenému testu. Naši babičky používaly tento test s úspěchem.
Tři způsoby, jak otestovat čerstvost vajec
Vejce by měla být skladována při stálé teplotě nižší než 20 °C, na tmavém místě, nejčastěji v lednici. Slepičí vejce by v lednici měla zůstat jedlá až měsíc.
Pokud si nejste jistí, kolik dní bylo vejce v lednici, můžete jeho čerstvost otestovat třemi způsoby:
- Sklenicí vody
Tento test je nejjednodušší a nejoblíbenější. Vysokou sklenici naplňte do dvou třetin studenou vodou a vložte do ní vejce.
Pokud vejce spadne na dno a leží naplocho, je velmi čerstvé.
Pokud se nakloní ke svislé ose, je nejméně dvanáct dní staré, ale stále jedlé.
Pokud plave, je zkažené a mělo by se vyhodit.
- Protřepávání
Ačkoliv vypadá tato metoda primitivně, je účinná. Rychle zatřepejte vajíčkem u ucha.
Pokud nic nešumí, vejce je čerstvé.
Pokud zazní skřípavý zvuk, je zkažené.
Vejce s prasklinou by mělo být co nejdříve tepelně upraveno.
- Chuť a vůně
Pokud vejce vaříte, bude také možné zjistit jeho čerstvost podle pachu a chuti.
Pokud po uvaření nebo oloupání vydává nepříjemný zápach, není čerstvé.
Pokud se žloutek drží skořápky, je několik týdnů staré, ale pokud není cítit, je jedlé.
Je třeba vejce mýt?
Vejce by se obecně neměla mýt ani loupat, protože skořápka chrání před bakteriemi. Má také ochranné vlastnosti, které zabraňují vstupu mikroorganismů.