Víno z černého bezu: Přírodní poklad z české zahrady

Černý bez, známý pro své léčivé účinky a nezaměnitelnou vůni nám nabízí nejen krásné květy, ale i chutné plody, které jsou ideální pro výrobu domácího vína. Tento nápoj plný přírodních esencí, koření a jemné sladkosti přináší spojení tradičních ingrediencí a výjimečné chuti. Výroba vína z černého bezu je starodávný způsob, jak zachytit vůni léta a podzimu. Přinést si do domova osvěžující a aromatický nápoj, který potěší každého milovníka domácí výroby.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Víno z černého bezu: Přírodní poklad z české zahrady

Víno z černého bezu: Přírodní poklad z české zahrady

Co budeme potřebovat:

  • 3 litry černého bezu (plody omyté a očištěné)
  • 3 litry vody
  • 700 g cukru
  • 100 g rozinek
  • 2 celé skořice
  • 5 hřebíčky
  • 1 badyán
  • kousek zázvoru (2 cm)
  • 5 g droždí

Jak budeme postupovat:

1. Nejprve si pečlivě omyjte plody černého bezu a odstraňte z nich všechny stopky. Plody bezu obsahují přírodní toxiny, které je nutné při vaření odstranit, aby víno bylo bezpečné pro konzumaci. Jakmile jsou plody omyté a očištěné, zalijte je 3 litry vody a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, aby se všechny cenné látky a chuťové esence dostaly do vody. Po uvaření přeceďte tekutinu přes husté plátno, čímž odstraníte všechny pevné zbytky.

2. Do získané tekutiny přisypejte krystalový cukr, přidejte rozinky, celou skořici, hřebíček, badyán a kousek zázvoru. Vše přiveďte k varu a poté nechejte směs vychladnout. Vaření přísad v tekutině pomůže uvolnit jejich vůně a chutě, které budou následně přítomny ve víně.

Doporučujeme:

3. Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, rozdrobte do ní droždí a dobře promíchejte. Droždí zahájí fermentační proces, který je klíčový pro vznik vína. Nalijte směs do čisté skleněné nádoby a zakryjte ji celofánem, do kterého udělejte malé dírky špendlíkem. Nádobu nechejte na teplém místě po dobu 1 týdne a během této doby se začne tvořit pěna, což je známka aktivní fermentace.

4. Když pěna zmizí, je víno připraveno k lahvování. Pomocí sifonu nebo jiného nástroje opatrně stáčejte víno do lahví, aby nedošlo k narušení sedimentu. Lahve uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě, kde víno může dozrávat. Po několika týdnech bude víno připraveno k ochutnání.

5. Toto víno je přírodní a má jedinečnou chuť, která je ovocná, kořeněná a jemně sladká. Skladování na tmavém a chladném místě zajistí jeho zlepšení a zralost.

Přátelé, nazdraví!

Vyzkoušejte také:

Báječný domácí vaječný likér: Pouze 4 ingredience!