Peříčkový řez – nadýchaný moučník se smetanovým krémem

Peříčkový řez je lehký a nadýchaný moučník s jemným krémem ze šlehačky a zakysané smetany. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek vypadá nejen skvěle, ale i chutná fantasticky! Skvělá volba pro slavnostní příležitosti i ke kávě.

Zdroj: Eva David

Ingredience:

Těsto:

  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Krém:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na dokončení:

  • Jahodová marmeláda
  • Hořká čokoláda na posypání

Postup:

1) Příprava těsta: Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do směsi postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

2) Pečení: Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–12 minut, dokud těsto nezezlátne.

3) Rozřezání: Po upečení necháme těsto vychladnout a rozřízneme ho na tři stejné pruhy.

4) Příprava krému: Smetanu ke šlehání vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha a poté do ní vmícháme zakysanou smetanu.

Skládání řezů:

  • První plát potřeme marmeládou a vrstvou krému.
  • Položíme druhý plát, znovu potřeme krémem.
  • Třetí plát opět potřeme marmeládou a zbytkem krému.

5) Dokončení: Povrch posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou a dáme moučník vychladit do lednice.

Máte v lednici zakysanou smetanu? Upečte si tento rychlý a chutný koláč


Tipy:

  • Můžete přidat ovoce (jahody, maliny) mezi vrstvy pro osvěžující chuť.
  • Pokud chcete krém ještě lehčí, zkuste do něj přidat vanilkový extrakt.
  • Marmeládu lze nahradit ovocným pyré pro jemnější konzistenci.

Závěr:

Peříčkový řez je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi lehké a osvěžující moučníky. Jeho kombinace nadýchaného piškotu, smetanového krému a čokoládové posypky je prostě neodolatelná. Určitě ho vyzkoušejte a potěšte svou rodinu i přátele!