Inspirujte se receptem od talentované Klárky Moravcové a připravte si tento efektní dýňový chlebíček, který potěší nejen svou jemnou a vláčnou strukturou, ale i neodolatelnou kombinací chutí. Dýňové těsto s pomerančovou kůrou, perníkovým kořením a kakaovými vrstvami tvoří harmonii, která krásně provoní váš domov. Ideální ke kávě, čaji nebo jen tak na radostný okamžik!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Zdravý ovesný chléb s jablky, banánem a sušeným ovocem
Dýňový chlebíček s kakaovými vzory a vůní pomeranče
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 110 g změklé máslo
- 150 g třtinový cukr
- 50 g moučkový cukr
- 3 vejce
- 230 g dýňové pyré
- 270 g univerzální mouky
- 1 balení prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkové koření
- 1/4 lžičky muškátový oříšek
- nastrouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče
- 80 g mléka
Kakaová vrstva:
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kakaa
- trochu mléka nebo podle potřeby
Jak budeme postupovat:
1. Příprava dýňového pyré: Dýni nejprve nakrájejte na menší kousky a odstraňte semínka. Poté dýni uvařte v páře, dokud nezměkne. Po uvaření ji nechejte vychladnout a poté rozmixujte dohladka.
2. Příprava těsta: V míse vyšlehejte změklé máslo s třtinovým a moučkovým cukrem, dokud nevznikne nadýchaná a světlá směs. Potom postupně do směsi přidávejte vejce (jedno po druhém) a dobře promíchejte. Dále přidejte připravené dýňové pyré a vše opět důkladně zamíchejte.
3. V samostatné misce smíchejte univerzální mouku, prášek do pečiva, mletou skořici, perníkové koření, muškátový oříšek a nastrouhanou pomerančovou kůru. Tuto směs suchých ingrediencí postupně přidávejte k předchozím ingrediencím střídavě s mlékem. Po každém přidání důkladně promíchejte, aby těsto bylo hladké a homogenní.
4. Příprava kakaové vrstvy: Odeberte přibližně 1/3 těsta do samostatné misky. K této části těsta přidejte lžičku skořice, lžičku kakaa a podle potřeby trochu mléka, aby obě těsta měla podobnou konzistenci.
Doporučujeme: Sladký kynutý kakaový chlebíček s ořechy a tureckým medem
5. Připravte si formu asi 25 cm dlouhou a vyložte ji pečícím papírem. Na dno formy nalijte první třetinu dýňového těsta. Poté naneste druhou vrstvu kakaového těsta a nakonec přidejte zbytek dýňového těsta. Pomocí lžíce můžete obě vrstvy trochu promíchat a vytvořit libovolné vzory.
6. Těsto pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C. Poté pomocí nože nebo špejle udělejte na povrchu těsta lehký řez, aby se vytvořila prasklina. Snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 45–50 minut, dokud není chlebík propečený (propečenost zkontrolujte špejlí, která by měla vyjít suchá).
7. Po upečení nechejte chlebík vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ho vyjměte a nechejte úplně vychladnout na mřížce.
8. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Tento dýňový chlebík je díky koření krásně voňavý a vláčný. Spojení jemné dýňové chuti s kakaovými a perníkovými tóny je perfektní kombinace, která zahřeje během chladných dní.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.