Objevte harmonii chutí v tomto kakaovém dortu s osvěžující pomerančovou vrstvou, jemným tvarohovým krémem a sladkou bílou čokoládou. Tento elegantní dezert je ideální pro zvláštní příležitosti i chvíle, kdy si chcete dopřát něco opravdu výjimečného. Bohaté kakaové těsto a dokonale vyvážené krémy zaručí, že si na každém kousku pochutnáte!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte kakaové dortíky s bílou čokoládou a nadýchaným krémem.
Kakaový dort s pomerančovou vrstvou, tvarohovým krémem a bílou čokoládou
Co budeme potřebovat:
Pomerančový krém:
- pomerančová kůra ze 2 pomerančů nebo podle chuti
- 70 g cukru
- 3 vejce
- 250 ml pomerančová šťáva
- 220 g másla
Těsto:
- 4 vaječné bílky + špetka soli + 120 g cukru
- 4 žloutky
- 60 ml slunečnicový rostlinný olej
- 80 ml mléka
- 2 lžíce kakaa (30 g)
- 4 g prášek do pečiva
- 100 g univerzální mouky
Čokoládový krém:
- 200 g čokolády (50-60 % kakaa) + 100 ml smetany ke šlehání (30-33 %)
- 200 ml smetany ke šlehání (30-33 %)
- 100 g smetanový tvaroh
Na zdobení:
- bílá čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Pomerančový krém: Nejprve vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru z obou pomerančů. Do hrnce dejte kůru, nasypejte cukr, rozklepněte vejce a postupně přilévejte vymačkanou šťávu (250 ml) za stálého míchání metličkou.
2. Hrnec postavte na sporák a nechte krém zhoustnout, dokud nedosáhne teploty 80 °C – průběžně míchejte. Poté odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Dno dvou cukrářských kruhů vyložte fólií (nebo použijte 2 vyjímatelné formy na pečení o průměru 18 cm) a vychladlý krém přendejte do mísy mixéru. Poté vložte kousek másla a mixujte, dokud nebude hladký a krémový.
4. Vzniklý krém rozdělte na dvě části, pak nalijte do kroužků vyložených fólií a uložte do mrazáku, dokud neztuhne.
5. Nejprve si ve 2 miskách oddělte vaječné bílky od žloutků.
6. Těsto: Do mísy s vaječnými bílky přidejte špetku soli a šlehejte mixérem na střední rychlost, dokud nevznikne nadýchaný krém. Poté přepněte na vysokou rychlost. Nyní nasypejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nejsou obě ingredience hladké.
7. Do jiné mísy vmíchejte žloutky, přilijte rostlinný olej, mléko a vsypejte prosáté kakao spolu s práškem do pečiva – promíchejte/šlehejte. Pak ve 1-2 fázích nasypejte prosátou univerzální mouku a přidejte bílkovou směs, kterou postupně vmíchejte do kakaové směsi – společně promíchejte.
8. Formu na pečení vyložte pergamenem a nalijte do ní těsto. Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut při 170 °C a pomocí párátka zkontrolujte, zda je těsto hotové.
9. Po upečení vyjměte těsto z formy a dejte ho vychladnout na mřížku, poté ho rozkrojte a rozdělte na tři vrcholy.
10. Čokoládový krém: V mikrovlnné troubě ohřejte 100 ml smetany ke šlehání a přilijte do misky s čokoládou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne krémová směs.
11. Následně do mísy přilijte druhou část smetany ke šlehání (200 ml) a vložte smetanový tvaroh – vyšlehejte mixérem. Měli byste získat krém a vmíchejte čokoládovou směs – pokračujte ve šlehání.
12. Sestavení dortu: Nejprve oddělte kolečka od vrcholků pomerančového krému. Na talíř položte obruč bez dna vyloženou dortovou fólií, poté vložte první část mraženého pomerančového kolečka a rovnoměrně rozetřete vrstvu čokoládového krému. Stejný postup ještě jednou zopakujte.
13. Následně dost uložte na 1-2 hodiny do lednice na ztuhnutí. Po 2 hodinách dort z lednice vyjměte, odstraňte obruč a dortovou fólii. Poté boky a horní vrstvu potřete čokoládovým krémem.
14. Nyní dort pomocí cukrářského sáčku ozdobte rozpuštěnou a rozdrobenou bílou čokoládou a plátkem pomeranče.
12. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.