Brabantské oříškové dortíčky

Brabantské oříškové dortíčky jsou luxusní dezert, který okouzlí svou jedinečnou kombinací chutí a elegancí. Křehké kakaové těsto, jemný krém s lískovými ořechy a čokoládová poleva tvoří dokonalou harmonii. Tento recept je ideální pro sváteční příležitosti i posezení s přáteli.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Tanya Radkova Šťástková

Doporučujeme: Arašídové špičky – vánoční cukroví

Brabantské oříškové dortíčky

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 80 g strouhaných lískových oříšků
  • 80 g moučkového cukru
  • 120 g másla (pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • 1 mírně navršená lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Krém:

  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 100 g lískovooříškové pomazánky (např. Nutella)
  • podle chuti rum nebo lískovooříškový likér

Další:

  • Marmeláda (např. meruňková nebo rybízová)
  • Čokoládová poleva
  • Sekané pistácie na ozdobu

Jak budeme postupovat:

1. Příprava krému: Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do hladké pěny. Přidejte lískovooříškovou pomazánku a podle chuti rum nebo lískovooříškový likér. Krém uložte do lednice.

2. Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku, přidejte moučkový cukr, strouhané ořechy, kostičky másla, vejce, kakao, špetku soli a mletou skořici. Všechny ingredience zpracujte do hladkého těsta. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho v lednici odpočívat 30 minut.

3. Vykrajování: Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát (cca 3 mm). Vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka.

4. Pečení: Kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 8 minut. Po upečení nechte kolečka vychladnout.

5. Sestavení dortíčků: Na polovinu koleček naneste tenkou vrstvu marmelády. Pomocí cukrářského sáčku navrstvěte krém na marmeládu a přikryjte druhým kolečkem. Slepte jemným tlakem.

6. Dokončení: Slepované dortíčky dejte na 2 hodiny do lednice, aby krém ztuhl. Poté jejich vršky namočte do rozpuštěné čokoládové polevy a posypte sekanými pistáciemi.

Připravte si také:


Servírování:

Brabantské dortíčky podávejte vychlazené ke kávě nebo čaji. Jejich lahodná chuť a elegantní vzhled z nich udělají středobod každého svátečního stolu.


Závěr:

Tento recept na Brabantské oříškové dortíčky je ztělesněním dokonalosti. Kombinace křupavého těsta, jemného krému a čokoládové polevy je nejen chutná, ale i esteticky krásná. Vyzkoušejte je a potěšte sebe i své blízké!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.