Tříbarevné řezy jsou oblíbenou klasikou, kterou zvládnete snadno a rychle připravit

Tříbarevné řezy jsou oblíbenou klasikou, která nejen skvěle chutná, ale také krásně vypadá díky vrstvení světlého, tmavého a tvarohového těsta. Tento dezert je ideální na rodinné oslavy, nedělní kávu, nebo i jako sladký dárek pro přátele. Kombinace jemného světlého korpusu, vláčného kakaového těsta a tvarohové náplně osloví každého, kdo miluje tradiční české moučníky.

Pokud hledáte recept, který není příliš náročný na přípravu, ale přesto zaujme svou chutí i vzhledem, tento je přesně pro vás. Připravte si jej podle následujícího postupu a dopřejte si domácí pochoutku, která se rozplývá na jazyku.

Zdroj: Miroslava Beková

Ingredience:

Světlý korpus:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 5 lžic vody
  • 3 celá vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým cukrem)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva

Tmavý korpus:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 25 g kakaa
  • 1 celé vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5–10 lžic vody

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým cukrem)
  • Volitelně: citronová kůra

Postup:

1) Světlý korpus:

Do mísy nasypte polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva. Vše promíchejte. Přidejte vejce, olej, vodu a vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr). Všechny suroviny pečlivě vymíchejte do hladkého těsta, které by mělo mít tekutější konzistenci.

2) Tmavý korpus:

Do mísy nasypte polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidejte vejce, změklé máslo a podle potřeby 5–10 lžic vody. Těsto dobře promíchejte. Kakaové těsto bude hustší než světlé, proto jej případně zřeďte vodou tak, aby se s ním dobře pracovalo.

3) Tvarohová náplň:

Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, vejci a vanilkovým extraktem (nebo vanilkovým cukrem). Podle chuti můžete přidat i trochu nastrouhané citronové kůry. Ručním šlehačem nebo metličkou vymíchejte hladkou náplň.

4) Příprava a vrstvení:

Na pečicí papír o velikosti plechu rozválejte tmavé těsto. Přeneste ho na plech a prsty upravte tak, aby rovnoměrně pokrylo celé dno. Na kakaové těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete stěrkou. Nakonec přidejte světlé těsto – nalijte ho na tvarohovou vrstvu a pomocí stěrky zaplňte všechna místa, kde je vidět tvaroh.

5) Pečení:

Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Koláč je hotový, když jsou okraje i povrch zlatavé a po zapíchnutí špejle do středu zůstane špejle suchá.

6) Servírování:

Nechte koláč vychladnout, poté jej nakrájejte na jednotlivé řezy. Před podáváním můžete moučník lehce posypat moučkovým cukrem.

Připravte si vynikající palačinky ze zakysané smetany


Závěr:

Tříbarevné řezy jsou skvělým příkladem domácího dezertu, který vypadá efektně, ale jeho příprava není nijak složitá. Kombinace křehkého světlého těsta, bohatého kakaového základu a jemné tvarohové náplně zaručí, že tato pochoutka potěší každého. Můžete ji podávat jako dezert po obědě, ke kávě nebo jako sladké občerstvení na oslavy. Je to kousek tradice, který si vaši blízcí zamilují.