Máte-li 2 vejce a kelímek zakysané smetany, připravte si tento super krémový koláč

Přinášíme vám recept na lehký, krémový a svěží dezert, který si rychle získá vaše srdce i chuťové pohárky. Tento koláč vyniká svou jednoduchostí a rychlostí přípravy, a přesto je výsledkem lahodný dezert, který potěší celou rodinu. Nádivka z zakysané smetany dodává koláči jemnou, nakyslou chuť, která skvěle kontrastuje se sladkým těstem, a zároveň je lehká a nadýchaná.

Zdroj: Сладкая жизнь с Юлией Шевчук

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • 70 g krystalového cukru
  • Kůru z jednoho citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva

Krém:

  • 2 bílky
  • 80 g krystalového cukru
  • 400 g zakysané smetany (1 větší hrnek)
  • 3 PL hladké mouky nebo kukuřičného škrobu

Jak budeme postupovat:

1) Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Následně zapracujeme změklé máslo, nakrájené na malé kousky.

2) Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva, a vypracujeme hladké těsto.

3) Těsto rozdělíme, jednu třetinu odkrojíme a obě části dáme odpočívat do chladničky.

4) Mezitím si připravíme krém. Bílky s trochou soli vyšleháme na tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a nakonec zašleháváme do zakysané smetany. Zahustíme moukou nebo škrobem a důkladně promícháme.

5) Do připravené formy rovnoměrně rozetřeme větší část těsta, přidáme krém a zbytek těsta nastrouháme na povrch.

6) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.

7) Po upečení necháme koláč vychladnout a můžeme podávat.

Vynikající ledová hora – Nejlepší recept na unikátní dezert bez pečení

Tipy:

  • Pro extra chuť můžete do krému přidat vanilkový extrakt, citronovou kůru nebo rum.
  • Pro lehčí a nadýchanější krém můžete zakysanou smetanu vyšlehat se šlehačkou.

Přejeme vám dobrou chuť a úspěch s přípravou tohoto jedinečného koláče!