Přinášíme vám recept na lehký, krémový a svěží dezert, který si rychle získá vaše srdce i chuťové pohárky. Tento koláč vyniká svou jednoduchostí a rychlostí přípravy, a přesto je výsledkem lahodný dezert, který potěší celou rodinu. Nádivka z zakysané smetany dodává koláči jemnou, nakyslou chuť, která skvěle kontrastuje se sladkým těstem, a zároveň je lehká a nadýchaná.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 žloutky
- 80 g másla
- 70 g krystalového cukru
- Kůru z jednoho citronu
- 200 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
Krém:
- 2 bílky
- 80 g krystalového cukru
- 400 g zakysané smetany (1 větší hrnek)
- 3 PL hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
Jak budeme postupovat:
1) Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Následně zapracujeme změklé máslo, nakrájené na malé kousky.
2) Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva, a vypracujeme hladké těsto.
3) Těsto rozdělíme, jednu třetinu odkrojíme a obě části dáme odpočívat do chladničky.
4) Mezitím si připravíme krém. Bílky s trochou soli vyšleháme na tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a nakonec zašleháváme do zakysané smetany. Zahustíme moukou nebo škrobem a důkladně promícháme.
5) Do připravené formy rovnoměrně rozetřeme větší část těsta, přidáme krém a zbytek těsta nastrouháme na povrch.
6) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
7) Po upečení necháme koláč vychladnout a můžeme podávat.
Vynikající ledová hora – Nejlepší recept na unikátní dezert bez pečení
Tipy:
- Pro extra chuť můžete do krému přidat vanilkový extrakt, citronovou kůru nebo rum.
- Pro lehčí a nadýchanější krém můžete zakysanou smetanu vyšlehat se šlehačkou.
Přejeme vám dobrou chuť a úspěch s přípravou tohoto jedinečného koláče!