Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí

Tento recept na babiččin šťavnatý jablečný koláč vás přenese zpět do dětství, kdy se doma linula vůně čerstvě upečených koláčů. Klasická kombinace křehkého těsta a šťavnatých jablek s nádechem skořice je ideální pro každou příležitost – ať už na rodinná setkání, nebo jako sladká tečka po nedělním obědě.

Koláč je jednoduchý na přípravu a díky voňavé jablečné náplni okouzlí všechny milovníky domácích dobrot. Připravte si tento tradiční poklad, který se zaručeně stane oblíbeným dezertem celé rodiny!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura

Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte: Lahodný jablečný koláč z listového těsta s pudinkovým krémem a mandlemi.

Babiččin jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí

Co budeme potřebovat:

Jablečná náplň:

  • 1 kg jablek
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 5 lžic krupice

Těsto:

  • 3 vejce
  • 1 pohár cukru
  • 1 poháre mléka
  • 1 pohár oleje
  • 2 poháre hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva

Ostatní:

  • máslo – na vymazání formy
  • mouka – na vysypání formy

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr

Odměrka má objem 200 ml


Jak budeme postupovat:

1. Náplň: Do velkého hrnce na sporáku si vložte nastrouhaná jablka, které dochuťte cukrem a skořicí – promíchejte a vařte na mírném ohni. Když jablka pustí šťávu, pak nasypejte krupicí – pořadně promíchejte a nechejte náplň vychladnout.

Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura

2. Těsto: Do velké mísy si rozklepněte vejce a nasypejte cukr. Šlehejte, dokud směs není zpěněná. Dále do mísy nalijte pohár mléka, krátko šlehejte a pak přilijte pohár oleje. Dále nasypejte hladkou mouku a prášek do pečiva – pokračujte ve šlehání do jemného těsta.

Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura

3. Připravte si formu na pečení o rozměru 33 x 19 cm vymazanou máslem a vysypanou moukou. Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné části.

Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura

4. První část těsta si nalijte na připravený plech, jemně přetřepejte a pečte v předehřáté troubě 10 minut při 180 °C. Po 10 minutách vyjměte formu z trouby a rozprostřete na těsto jablečnou náplň, kterou pěkně rozetřete, uhlaďte a přikryjte druhou částí připraveného těsta.

Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
BBabiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura

5. Pečte dalších 35 minut při 180 °C dozlatova.

6. Po upečení koláč posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte s láskou a skvělou chutí.

Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura
Babiččin šťavnatý jablečný koláč s křupavým těstem a voňavou skořicí
Zdroj: Recepttura

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.

VIDEO NÁVOD: