Připravte si výborný borůvkový litý koláč s drobenkou

Borůvkový litý koláč s drobenkou je výtečným létem provoněným dezertem, který spojuje jemnost a vláčnost těsta s kyselkavou chutí borůvek a křupavostí drobenky. Tento koláč je ideální na odpolední posezení s rodinou nebo přáteli u šálku čaje nebo kávy. Příprava je jednoduchá a výsledek je nejen krásný na pohled, ale i nesmírně chutný. Pojďme se společně pustit do pečení.

Zdroj: Martina Novotná

Co budeme potřebovat

Pro těsto:

  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 bílý jogurt
  • 4 celá vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Citronová kůra

Pro drobenku:

  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky

A dále:

  • Borůvky (množství dle chuti)

Jak budeme postupovat

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte olej, zakysanou smetanu, bílý jogurt, vejce a mléko. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.

2) Příprava drobenky: V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr krupice a polohrubou mouku. Míchejte na mírném ohni, dokud se směs nezačne drolit. Poté odstavte a nechte vychladnout.

3) Sestavení koláče: Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Posypejte rovnoměrně borůvkami a na ně rozmístěte připravenou drobenku.

4) Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a tester nevyjde čistý.

Velikonoční beránek z olejového těsta

Závěr

Borůvkový litý koláč s drobenkou je skvělým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit něco opravdu výjimečného pro vaše blízké. Tento moučník je nejen nádherný, ale jeho chuť je opravdu božská. Užijte si radost z pečení a potěšte své chuťové buňky tímto lahodným dezertem.