Pokud máte chuť na něco opravdu sladkého a neodolatelného, tento šťavnatý koláč s čokoládovým krémem, polevou a kokosem je tou pravou volbou! Kombinace jemného, měkkého těsta s bohatou čokoládovou náplní a kokosovým posypem se rozplývá na jazyku. A nejlepší na tom je, že jeho příprava je jednoduchá a rychlá, takže si můžete užít sladký požitek během chvilky. Ideální k odpolední kávě nebo jako dezert po večeři, tento koláč potěší každého milovníka sladkých dobrot!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud vás tento článek zaujal, určitě si prohlédněte i tento: Luxusní kakaový dort s kávovým krémem a čokoládovou polevou: Sladká delikatesa pro všechny milovníky čokolády.
Koláč s čokoládovým krémem, polevou a kokosem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- špetka soli
- 200 g cukru
- 120 ml rostlinný olej
- 140 ml mléko
- 280 g mouka + 14 g prášek do pečiva
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy
Čokoládový krém:
- 200 g tmavá čokoláda
- 200 ml smetana ke šlehání
Čokoládová poleva:
- 50 g cukru
- 1 lžíce instantní káva
- 1 lžíce kakaa
- 200 ml mléko
- 100 g tmavá čokoláda
- 30 g máslo
- 1 lžíce kukuřičný škrob + 50 ml vody
Na zdobení a posypání:
- strouhaný kokos
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a nasypejte cukr – promíchejte metličkou. Dále do mísy přilijte rostlinný olej a postupně přilévejte mléko – míchejte. Nakonec nasypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promíchejte. Získáte hladké těsto.
2. Výsledné těsto si nalijte do formy vymazané máslem a jemně přetřepejte. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení vyjměte formu s těstem z trouby a udělejte do těsta otvory.
3. Čokoládový krém: Do misky si dejte nalámanou tmavou čokoládu a přilijte smetanu ke šlehání – dobře promíchejte a získanou směs rovnoměrně nalijte do připravených otvorů udělaných v těstě.
4. Čokoládová poleva: Do hrnce si nasypejte cukr, instantní kávu, přisypejte kakao a (ve 2 fázích) přilévejte mléko – promíchejte metličkou. Dále do hrnce vmíchejte tmavou čokoládu a vložte máslo. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Po uvaření hrnec s krémem odstavte z ohně a vlijte kukuřičný škrob smíchaný s vodou – pořádně promíchejte.
5. Získanou polevou přelijte koláč a ozdobte-posypejte strouhaným kokosem. Můžete uložit na několik minut do lednice na ztuhnutí.
6. Měkký koláč z jemného těsta s čokoládovým krémem, čokoládovou polevou a strouhaným kokosem podávejte s láskou, skvělou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.