Velmi chutné išelské dortíčky – vánoční cukroví

Inspirací na cukroví není nikdy dost. My jsme si pro Vás v dnešním článku připravili recept na chutné išelské dortíčky. Jejich příprava je velice jednoduchá a zvládnete je připravit do 30 minut.

velmi chutné išelské dortíčky – vánoční cukroví
Zdroj: Renča Pavlíčková

Recept na velmi chutné išelské dortíčky:

Co budeme potřebovat:

  • 210 g hladké mouky + na podsypání
  • 40 g mletých mandlí
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g kakaa
  • 160 g másla

Na náplň:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • rum
  • 100 g mletých pražených lískových oříšků
  • rybízová marmeláda

Dále:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g ztuženého tuku
  • oříšky nebo mandle na ozdobu

Jak budeme postupovat:

1) Do mísy robotu nasypte odváženou mouku, kakao, mleté mandle a cukr. Směs ochuťte citronovou kůrou a skořicí, nakonec přidejte žloutky a máslo pokojové teploty. Vypracujte hladké soudržné těsto.
2) Zformuje ho do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet ideálně do druhého dne v chladničce.
3) Na náplň dejte do mísy robotu cukr, změklé máslo a rum. Společně ušlehejte dohladka. Do krému nakonec vmíchejte mleté oříšky.
4) Odleželé těsto lehce podsypte hladkou moukou a rozválejte na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátek připravte libovolné tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 minut. Nechte vychladnout.
5) Polovinu upečeného cukroví otočte rubovou stranou nahoru a po jeho obvodu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku máslový krém. Středy vyplňte marmeládou. Náplň nakonec přiklopte zbylými kusy a cukroví nechte zatuhnout v chladničce.
6) Vrchní část ztuhlého cukroví potáhněte čokoládovou polevou a ozdobte mandlemi nebo ořechy. Nechte opět zatuhnout. Išelské cukroví je nejlepší, když se nechá aspoň týden rozležet.
Přejeme Vám dobrou chuť.