Tento gulášek z pekáče je rychlý na přípravu a plný lahodných chutí. Ideální jídlo pro ty, kdo hledají jednoduchý a chutný recept, který se snadno připraví v jednom pekáči. Výsledkem je šťavnaté maso a jemně propečená zelenina.
Ingredience
- Vepřové maso (plec) – cca 1 kg
- Cibule – 2 střední kusy
- Česnek – 3 stroužky
- Papriky a rajčata – dle chuti
- Rajčatový protlak – 1 plechovka (cca 140 g)
- Kečup – cca 2 lžíce
- Sójová omáčka – 2–3 lžíce
- Slunečnicový olej – cca 2 lžíce
- Koření: sůl, pepř, kari, sladká paprika, majoránka, mletý kmín, gulášové koření (podle chuti)
- Voda – 1 hrníček (cca 200 ml)
Postup
1) Nakrájejte vepřové maso na menší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, česnek na plátky nebo ho jemně rozmačkejte. Papriky a rajčata nakrájejte na menší kousky podle chuti.
2) Do pekáče vložte nakrájené maso, cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte rajčatový protlak, kečup, sójovou omáčku, slunečnicový olej a okořeňte solí, pepřem, kari, sladkou paprikou, majoránkou, mletým kmínem a gulášovým kořením podle chuti.
3) Podlijte směs hrníčkem vody (asi 200 ml) a vše důkladně promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně propojily.
4) Pekáč vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 90 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte a v případě potřeby přidejte trochu vody, aby se gulášek nevysušil.
5) Gulášek servírujte s čerstvým chlebem, knedlíkem, těstovinami nebo bramborami podle chuti.
Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu chilli nebo více česneku.
- Pro hustší gulášek můžete na závěr přidat jíšku nebo trochu hladké mouky rozmíchané ve vodě.