Vaječná pomazánka

Vaječná pomazánka je rychlá, jednoduchá a ideální na snídani, svačinu nebo večeři. Díky své krémové konzistenci a jemné chuti s kyselým nádechem okurek je oblíbená u všech generací. Je to skvělý způsob, jak využít uvařená vejce a připravit si chutné pohoštění na pečivo, chléb nebo toast.

Zdroj: Monika Krbová

Ingredience

  • 4 uvařená vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 100 g šunky
  • 2 lžíce čalamády
  • 1 menší cibule
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli (podle chuti)

Postup

1) Příprava surovin:
Uvařená vejce nastrouhejte najemno do mísy. Kyselé okurky také nastrouhejte a šunku nakrájejte nebo nastrouhejte na jemné kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

2) Smíchání ingrediencí:
Všechny připravené ingredience dejte do mísy. Přidejte čalamádu, majonézu a vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily.

3) Dochucení:
Pomazánku oslaďte cukrem a přidejte špetku soli podle chuti. Pokud chcete výraznější chuť, můžete přidat více čalamády nebo okurek.

4) Podávání:
Hotovou pomazánku servírujte na čerstvém chlebu, toastech nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám. Skvěle chutná i s křupavými rohlíky nebo bagetou.


Tipy na variace

  • Pikantní verze: Pokud máte rádi ostřejší chuť, přidejte špetku chilli prášku nebo jemně nasekanou chilli papričku.
  • Bylinková úprava: Pomazánku můžete obohatit o čerstvé bylinky jako pažitka, petrželka nebo kopr.
  • Lehčí varianta: Místo majonézy použijte zakysanou smetanu nebo jogurt, aby byla pomazánka lehčí a méně kalorická.

Závěr

Vaječná pomazánka je klasika, kterou oceníte pro její jednoduchost a rychlou přípravu. S chutnými přísadami jako kyselá okurka, šunka a čalamáda získáte osvěžující a krémovou pomazánku, kterou si zamiluje celá rodina. Perfektní na svačinu nebo snídani, ale také jako rychlé pohoštění pro hosty.