ROZHOVOR: Domečky Od rozpadlého mlýna – originální výrobky z recyklovaného dřeva

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Ivana Kratochvílová vyrábí z recyklovaného dřeva originální domečky, ulice, ostrovy s majáky a například i věšáky na klíče. Vše tvoří pod značkou Domečky Od rozpadlého mlýna.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Mé jméno je Ivana Kratochvílová a bydlím v malé vesničce na Vysočině. Jelikož jsem vyrůstala ve městě a nejsem moc městský typ, každou volnou chvíli jsem utíkala k babičce na vesnici. Moje babička byla velice kreativní člověk. Na co sáhla, to jí vzkvétalo pod rukama a kousek její kreativity jsem zřejmě zdědila i já. Vedla mě také k lásce k přírodě, zvířatům, učila mě vyšívat, háčkovat, šít a spoustě jiných dovedností. Baví mě skoro vše, co je spjato s přírodou. Ráda navrhuji a realizují okrasné zahrady, vyšívám, maluji a vrtám vajíčka, maluji perníčky, aranžuji květiny a hlavně a to mě teď nejvíce naplňuje, tvořím domečky, které najdete pod mou značkou Domečky Od rozpadlého mlýna.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Představíte nám svou tvorbu dekorativních domků? Co všechno vyrábíte?

Domečky vyrábím z recyklovaného dřeva. To znamená z různých zbytkových odřezků latiček, latí, hranolků, fošen a trámů. Někdy používám i naplavené dřevo, suché trávy, různé staré kořeny, větvičky. Vlastně vše, co najdu a co se mi hodí. K tvoření používám i rezavé hřebíky a drátky. Z toho všeho tvořím jednotlivé domečky, ulice, ostrovy s domečky a majáky, domečky v rámečku a věšáky na klíče, nebo jiné drobnosti. Protože mám ráda věci, které něco pamatují, snažím se i svým domečkům dodat ducha starých časů.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Kdy jste začala tyto dekorace vyrábět a co vás k tomu vedlo?

K domečkům mně vlastně přivedla má nejlepší kamarádka, která mi je ukázala v jednom květinářství. Tenkrát jsem jí řekla, že jsou docela drahé a určitě bychom si je dokázaly udělat sami. Vždyť na nich vlastně nic není, jen natřené špalíčky s okny a ty přece namalovat umíme. Kdybych jen tušila, kolik času a práce musím investovat, aby byly domečky podle mých představ. A až asi před rokem a půl jsem se k nim opravdu odhodlala.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Je to vaše práce nebo koníček?

Popravdě řečeno, jsem člověk, který potřebuje mít své životní jistoty a jak je známo, ruční prací se člověk málokdy uživí. Takže je to zatím jen koníček. Ale kdo ví, co čas přinese. Určitě se ničemu nebráním.

Co vás při jejich výrobě inspiruje a čím jsou podle vás výjimečné?

Dřevo samo je pro mě velkou inspirací. Vezmu špalíček do rukou, párkrát ho otočím a většinou mě hned napadne, co z něj vytvořím. Pak také příroda, ta je v tomto ohledu nevyčerpatelná. Jelikož máme psa bígla, chodím s ním na dlouhé procházky a tak se dívám kolem sebe. Čím jsou mé domečky výjimečné? Asi je mou snahou do nich dát kousek sebe, své kreativity, prostě se jim snažím vtisknout duši. Když si ho někdo s trochou fantazie vezme do rukou, aby domeček vyprávěl svůj příběh. Je jedno jaký, to pak záleží na fantazii zákazníků, co si dokáží představit. Chci, aby mým zákazníkům dělal radost, vykouzlil jim úsměv na tváři. Podle mých zákazníků se mi to daří, za což jsem velice vděčná.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Jak probíhá výroba vašich domečků a co je k jejich výrobě potřeba? Jak dlouho vám to trvá?

Dřevo si nejprve nařežu na pokosové pile do tvaru domečků. Obroušením ho zbavím třísek a pak natírám akrylovými a křídovými barvami s potravinovým atestem. Na domečky používám i tři odstíny barev k docílení starého vzhledu. Tento postup používám i na dveře, které si nejprve nalámu z dýhy a poté opracuji nožíkem. Když mám domeček znovu obroušený, předmaluji si okna, dodám jim život hnědou barvou a pak celý domeček patinuji. Dokreslím kontury oken, nalepím dveře, namaluji panty a kliku. Nalepím střechu, nabarvím ji a natluču hřebíček. A toto je jen základní jednoduchý domeček, který ještě většinou dotvořím. Jak vidíte, je to docela pracný a zdlouhavý postup, pokud chci dosáhnout starého vzhledu. Mezi operacemi musím čekat, až mi barvy nebo lepidlo zaschnou. Takže tvořím vždy kolekci několika domečků najednou. Tudíž, vlastně nemám představu o tom, kolik času mi jeden domeček zabere.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Kolik času tomu denně věnujete?

Domečky tvořím každou volnou chvíli a těch není mnoho. Jak už jsem psala, chodím do práce, máme také hodně zvířátek a pak práce kolem domu a na zahrádce. Tak se snažím si najít čas aspoň po večerech a o víkendech.

Máte k tomu vyhrazenou nějakou dílnu nebo speciální místnost?

Speciální místnost by byla mým snem. Bohužel ji nemám. Domečky si nahrubo opracuji v malé dílně a pak je dodělávám a maluji doma v kuchyni. Samozřejmě je z domečků nepořádek, ale to je taková daň za tu radost je tvořit.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Máte do budoucna v plánu rozšířit svou tvorbu?

Jednou bych se domečky ráda živila, ale zatím to není reálné. Uvidíme v budoucnu. 

Vyrábíte také výrobky na zakázku – podle přání zákazníka?

Podle představ zákazníka asi úplně ne. Chci do domečku dávat kousek sebe, svojí tvořivosti. Asi by se mi to nepovedlo, kdyby mi někdo říkal, co a kde mám udělat. I když jednu výjimku už jsem taky udělala a dopadlo to dobře, zákaznice byla spokojená. Domečky na přání jsem nějaké vytvořila. Někdy to přání může být výzva, která Vás posune vpřed. Utkvělo mi v paměti jedno přání a to ulice z Montmartru v Paříži s ikonickým Růžovým domem. Prvně jsem se zděsila, ale pak jsem o tom začala přemýšlet a shánět fotografie. Nakonec jsem na to kývla. Zákaznice byla nadšená a dnes jsem jí za to přání vděčná, protože mě to posunulo zase o kousek vpřed.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

www.fler.cz/IvKra

www.instagram.com/ivkratochvilova

Je něco, co byste chtěli vzkázat našim čtenářům?

Chtěla bych poděkovat za čas, který jste se mnou strávili. A jestli Vás moje domečky zaujaly, ráda Vás přivítám na svých účtech jako sledující a pokud se rozhodnete ke koupi, tak jako své zákazníky. Přeji Vám hodně tvůrčích nápadů a krásný podzim. Kratochvílová.

ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová
ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová
ROZHOVOR:
Zdroj: Ivana Kratochvílová