Voňavý jablečný sen s listovým těstem a vanilkovou vaječnou směsí

Pokud hledáte rychlý a jednoduchý dezert, který zároveň potěší každého milovníka sladkých dobrot a jablek, máme pro vás skvělý tip! Tento jablečný koláč s rekordní oblíbeností je připraven z pouhých několika surovin – stačí jen listové těsto, jablka a pár vajec. Je ideální volbou pro chvíle, kdy chcete vykouzlit něco lahodného bez zbytečně složité přípravy. Pojďme se pustit do pečení a užít si tuto sladkou pochoutku!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Nebíčko v ústech - Voňavý jablečný sen s listovým těstem a vanilkovou vaječnou směsí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jablečný koláč s listovým těstem

Co budeme potřebovat:

  • 1 list rozváleného listového těsta (je to jednodušší, ale můžete také použít mražené a sami si ho rozválet)
  • 6 jablek (měla jsem domácí, malé a proto jsem jich použila více – můžete si také připravit vynikající linecké rohlíčky plněné jablky)
  • 4 vejce
  • 300 ml mléka (nejlépe je použít plnotučné)
  • 80 g hladké mouky
  • 60 g krystalového cukru (můžete také nahradit třtinovým cukrem)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • Skořicový cukr (podle chuti)
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Vyválejte listové těsto na lehce pomoučené pracovní ploše do tenkého plátu. Pokud používáte kupované těsto již vyválené, stačí ho tedy jen rozložit.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Přeneste těsto na připravený plech vyložený pečícím papírem. Já jsem použila papír na pečení, který byl přiložen k listovému těstu. Okraje těsta lehce přitlačte ke stěnám plechu, abyste vytvořili zvýšený okraj koláče, který udrží náplň na místě.

Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Příprava vaječné směsi: Připravte si 2 misky. Do jedné dejte bílky (4) a špetku soli – vyšlehejte je na tuhý sníh a dejte stranou.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Ve druhé míse vyšlehejte žloutky (4) s krystalovým cukrem (60 g).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Postupně střídavě přidávejte prosátou hladkou mouku (80 g) a mléko (300 ml).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté do směsi vmíchejte rozpuštěné máslo (50 g).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Pokud se vám udělají hrudky, můžete ještě trochu vyšlehat, nejlépe ručním šlehačem. Pokud vás tlačí čas, můžete vejce také vyšlehat vcelku. Já je oddělila, protože se mi pak koláč zdá lepší a nadýchanější.

Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Příprava jablek: Jablka (6-7) pečlivě omyjte, oloupejte a rozkrojte na polovinu.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Odstraňte jádřince a snažte se naříznout na tenké plátky jenom horní část, aby jablko zůstalo pohromadě. Abyste zabránili jejich hnědnutí, můžete je pokapat trochou citronové šťávy.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Je to docela složité a některá jablka se rozpadají. Pokud se vám to nepovede, klidně je nakrájejte na tenké plátky.

Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Skládání jablek na těsto a přelití vaječnou směsí: Na těsto začněte rovnat poloviny jablek. Když je máte nakrájené na kousky/plátky, rozložte je rovnoměrně na těsto, nebo je můžete uspořádat podle vlastní fantazie.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Jakmile jsou jablka rozložena, posypte je lehce skořicovým cukrem (podle chuti).

Zdroj: Klaudie von Fedor

Nyní vezměte připravenou vaječnou směs a rovnoměrně ji nalijte na koláč.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec můžete jablka, která jsou viditelná, potřít rozpuštěným máslem.

Zdroj: Klaudie von Fedor

Povrch koláče můžete lehce posypat krystalovým nebo vanilkovým cukrem. Tím se vytvoří křupavá sladká krusta, která skvěle doplňuje měkkost jablek.

Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Pečení koláče: Dejte plech s koláčem do trouby předehřáté na 180-190° C. Pečte zhruba 25–30 minut, nebo dokud nebude povrch koláče krásně zlatavý a vaječná směs ztuhlá. Pokud se vám zdá, že je koláč již dostatečně zlatavý a směs je stále tekutá, můžete ho přikrýt alobalem nebo nastavit pečení pouze zespodu, aby se povrch koláče nepřipálil.

Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Dokončení a servírování: Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout na plechu. Tím se směs ustálí a nebude se vám při krájení rozpadat. Koláč můžete podávat teplý nebo studený. Před servírováním můžete koláč lehce poprášit moučkovým cukrem.

Zdroj: Klaudie von Fedor

TIPY:

  • Oříšky: Přidejte nasekané oříšky, jako jsou vlašské, lískové nebo mandle, buď přímo na těsto, nebo mezi vrstvy jablek. Oříšky dodají koláči zajímavou texturu a křupavost, která se skvěle kombinuje s jemností jablek.
  • Karamelizovaná jablka: Jablka můžete nejprve lehce osmažit na pánvi s trochou másla, cukru a skořice. Nechte je mírně zkaramelizovat, dokud nezískají zlatavý nádech.
  • Rozinky, sušené brusinky: Pro obohacení chuti můžete mezi jablka přidat rozinky, sušené brusinky nebo jiné sušené ovoce. Předtím je namočte na několik minut do rumu nebo teplé vody, aby změkly a získaly plnější chuť.
  • Jiné druhy ovoce: Můžete kombinovat jablka s jiným ovocem, jako jsou hrušky, švestky nebo meruňky. Přidají další vrstvy chuti a váš koláč bude ještě šťavnatější.
  • Zmrzlina nebo šlehačka k podávání: Koláč podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou. Kombinace teplého koláče a studené zmrzliny je naprosto neodolatelná.

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.

Video k receptu naleznete zde:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.