Tento způsob uskladnění ořechů si dobře zapamatujte: Zachovají si skvělou chuť i cenné živiny!

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují zdraví srdce, zlepšují imunitu a podporují paměť. Pokud máte doma velké množství vlašských ořechů, můžete je snadno uchovat čerstvé a plné chuti až na dva roky. Tato metoda konzervace je jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální vybavení.


Ingredience

  • Ořechová jádra (vlašské ořechy)

Postup

1) Příprava ořechů:
Vlašské ořechy nejprve rozbijte a pečlivě vyberte jádra. Důkladně je vysušte, aby nebyla vlhká, což je klíčové pro dlouhou trvanlivost.

2) Plnění sklenic:
Suchá ořechová jádra vložte do čistých, suchých zavařovacích sklenic. Sklenice přikryjte víčky, ale zatím je nedotahujte pevně.

3) Příprava ke konzervaci:
Na dno velkého hrnce položte čistý hadřík nebo kuchyňskou utěrku, aby se sklenice nepřipalovaly a nepraskly během konzervace. Do hrnce vložte sklenice s ořechy a zalijte vodou tak, aby byly sklenice ponořené do poloviny své výšky.

4) Vaření:
Hrnec s vodou a sklenicemi položte na sporák a zahřívejte, dokud voda nezačne vřít. Jakmile voda začne vřít, snižte ohřev a nechte vařit dalších 10 minut.

5) Uzavření sklenic:
Po deseti minutách sklenice opatrně vyjměte z vody a pevně dotáhněte víčka. Nechte je úplně vychladnout.

6) Uskladnění:
Zcela vychladlé sklenice uložte na tmavé a chladné místo, ideálně do sklepa nebo spíže. Tímto způsobem si ořechová jádra uchovají svou čerstvost, vůni a chuť až dva roky.


Tipy

  • Správné skladování: Sklenice s ořechy ukládejte na tmavé a chladné místo, kde nebudou vystaveny přímému slunečnímu světlu, aby se uchovala jejich kvalita.
  • Množství: Přibližně 700 ml nádoba pojme zhruba 300–330 g ořechových jader, v závislosti na jejich velikosti.
  • Použití: Konzervované ořechy jsou ideální jako občerstvení, do koláčů, dezertů nebo i salátů. Tuto metodu konzervace oceníte, pokud máte velké množství ořechů a nechcete, aby se zkazily.

Závěr

Uchování vlašských ořechů pomocí této jednoduché metody vám umožní mít po ruce vždy čerstvé ořechy plné chuti a živin. Konzervace ve sklenicích je nejen praktická, ale také velmi efektivní, a ořechy tak můžete využívat až po dobu dvou let. Vyzkoušejte tento způsob a mějte zásobu vlašských ořechů vždy k dispozici!