Použitá dřevěná prkénka budou jako nová: Tento domácí trik je opravdu úžasný a ošetří vaše prkénka

Dřevěná prkénka na krájení jsou nezbytnou součástí každé kuchyně. Používáme je každý den – od krájení ovoce a zeleniny až po přípravu masa a pečiva. Právě proto, že jsou tak často používána, vyžadují pravidelnou péči a údržbu. Správné čištění prkének není jen otázkou vzhledu, ale především hygieny, která chrání zdraví celé rodiny. Tento článek vám ukáže, jak jednoduchými domácími triky vrátit vašim prkénkům jejich původní lesk a udržet je v perfektním stavu.

Zdroj: istock.com

Proč je důležité dřevěná prkénka správně čistit?

Prkénka na krájení se stávají dějištěm našeho kulinářského šílenství – nakrájíme na ně ovoce, zeleninu, maso nebo položíme pečivo. Přitom často zapomínáme na jejich pravidelnou a důkladnou údržbu. Právě tato opomenutí mohou způsobit, že se na prkénku hromadí nečistoty a bakterie, které mohou být pro naše zdraví nebezpečné.

Dřevo je porézní materiál, který dokáže nasávat vodu, šťávy z ovoce a masa, což vytváří ideální podmínky pro růst mikroorganismů. Na rozdíl od plastových desek, které mohou při krájení uvolňovat malé částice plastu do jídla, jsou dřevěná prkénka považována za zdravější a ekologičtější volbu. Ovšem za předpokladu, že jsou správně ošetřována a čištěna.

Jak udržet dřevěná prkénka čistá a jako nová

Pro udržení vašich dřevěných prkének v perfektním stavu je důležité dodržovat několik klíčových kroků. Tady je několik osvědčených metod, které vám pomohou prkénka důkladně očistit a navrátit jim jejich původní vzhled:

1. Každodenní čištění a základní hygiena

Každodenní údržba je zásadní pro to, aby se na prkénkách nehromadily bakterie a zbytky jídla. Pro základní mytí použijte teplou vodu a mycí prostředek, což pomůže odstranit běžné nečistoty a zabarvení, například od ovoce a zeleniny. Ovšem samotné mytí vodou nestačí – dřevěné prkénko je potřeba pravidelně hloubkově čistit a provádět jeho dezinfekci.

2. Hloubkové čištění pomocí jedlé sody, citronu a octa

Hloubkové čištění pomáhá odstranit odolné skvrny a bakterie, které se v prkénku usadily. Tato metoda je jednoduchá a využívá ingredience, které máte pravděpodobně už teď doma:

Jedlá soda: Na navlhčené prkénko nasypte vrstvu jedlé sody. Soda funguje jako jemné abrazivo, které pomůže odstranit odolné nečistoty.

Citron: Rozřízněte citron na polovinu a použijte jednu polovinu k drhnutí prkénka. Citronovou polovinou krouživými pohyby třete prkénko, čímž se aktivují čisticí vlastnosti jedlé sody i citronu. Citronová šťáva nejen čistí, ale také zanechá prkénko krásně vonící.

Ocet: Po vyčištění sodou a citronem můžete prkénko ještě otřít octem. Ocet působí jako přírodní baktericidní prostředek, který dokáže efektivně zničit nežádoucí mikroorganismy. Po použití octa nechte prkénko chvíli působit, a poté ho opláchněte a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tuto metodu se doporučuje opakovat pravidelně, například jednou týdně, abyste zajistili, že se na prkénku nebudou množit bakterie a že si zachová své čisté a hygienické vlastnosti.

Zdroj: istock.com

3. Impregnace a ošetření prkénka

Po každém důkladném čištění je důležité prkénko ošetřit olejem, aby se chránilo proti vlhkosti a opotřebení. K tomu můžete použít:

  • Nahřátý parafínový olej nebo speciální olej na kuchyňské prkénka. Použijte flanelový hadřík, kterým olej jemně vmasírujte do prkénka. Olej vytvoří ochrannou vrstvu, která zabrání pronikání vlhkosti do dřeva, a tím prodlouží životnost vašeho prkénka.
  • Pokud máte velmi opotřebované prkénko, můžete jej obrousit jemným brusným papírem, aby získalo svěží vzhled. Po obroušení nezapomeňte prkénko důkladně naolejovat.

Dřevěná prkénka: Péče, která se vyplatí

Dřevěná prkénka jsou estetická, ekologická a funkční součást kuchyně, která při správné péči může vydržet mnoho let. Pravidelná údržba a čištění nejen zajišťují, že prkénko bude vypadat skvěle, ale také minimalizují riziko přenosu bakterií do potravin.

Pamatujte, že denní hygiena a hloubkové čištění jsou klíčovými kroky, jak udržet vaše prkénka čistá a v perfektním stavu. Použití jedlé sody, citronu a octa je jednoduchý, levný a velmi účinný způsob, jak se zbavit znečištění a bakterií. A konečná impregnace olejem vám pomůže udržet prkénko v dobrém stavu, odolné proti poškození.

Víte, co znamenají barvy houbiček na nádobí? Každá má funkci na něco jiného

Závěr: Prkénka jako nová díky jednoduchým trikům

Není potřeba investovat do nových prkének, když ta stará mohou vypadat jako nová díky jednoduché péči a několika domácím trikům. Čištění prkének není jen otázkou estetiky, ale především hygieny a zdraví. Tím, že budete dbát na správnou údržbu, zajistíte, že vaše prkénka budou nejen vypadat dobře, ale také budou bezpečná pro přípravu vašich oblíbených jídel.

Stačí jen pár minut týdně věnovat důkladnému vyčištění a impregnaci, a vaše dřevěná prkénka vám budou sloužit ještě dlouhé roky. Tento domácí trik je opravdu úžasný – dřevěná prkénka budou díky němu opět jako nová, připravena pro každodenní kuchyňské výzvy.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.