Největší chyba při mrazení hub: Kvůli ní je často musíme vyhodit

Houby jsou pokladem našich lesů – sbíráme je s radostí a ještě raději si vychutnáváme jejich chuť ve svých oblíbených jídlech. Jedním z nejběžnějších způsobů uchovávání hub je jejich mrazení, což nám umožňuje uchovat si jejich čerstvost až na několik měsíců. Mnozí však při mrazení dělají chybu, která může znehodnotit celé houbařské úsilí. Kvůli tomu se často stává, že houby musíme nakonec vyhodit. Jaká je tedy ta největší chyba při mrazení hub a jak se jí vyhnout?

Zdroj: istock.com

Houby – Radost sbírat, ale co pak s nimi?

S příchodem konce léta a začátkem podzimu se do lesů hrnou tisíce houbařů, aby si nasbírali svůj košík plný hříbků, kozáků a dalších oblíbených hub. Sbírání je nejen radost, ale také tradice a skvělá aktivita, která spojuje lidi s přírodou. Po přinesení hub domů je ale potřeba se rozhodnout, jak s nimi naložit.

Mrazení je jednou z nejoblíbenějších metod, jak houby uchovat. Díky této metodě si je můžeme později vychutnat v polévkách, omáčkách nebo jako přílohu k hlavním jídlům. Bohužel, mnoho lidí se dopouští jedné zásadní chyby, kvůli které houby po rozmrazení ztrácejí svou chuť nebo dokonce nejsou vhodné k jídlu.

Nejčastější chyba: Zapomenete blanšírovat houby

Houby se mohou po zmrazení stát hořkými a nevhodnými k jídlu. Důvodem je, že před samotným zmrazením neprošly blanšírováním. Blanšírování je klíčový krok, který houby připraví na zmrazení a zajistí, že si uchovají svou chuť a texturu.

Blanšírování znamená krátké povaření hub v osolené vodě. Tento jednoduchý postup nejenže prodlouží jejich trvanlivost, ale také zabrání tomu, aby houby po rozmrazení měly hořkou chuť. Mnozí houbaři tento krok opomíjejí, což je ale největší chyba, kterou při mrazení můžeme udělat.

Jak správně blanšírovat houby před zmrazením?

Blanšírování hub je jednoduchý a rychlý proces, který zajistí, že vaše houby zůstanou po rozmrazení chutné a použitelné. Postupujte podle následujících kroků:

1) Čištění hub: Než začnete houby blanšírovat, musíte je dobře očistit. V tomto případě se doporučuje nepoužívat tekoucí vodu, která by houby nasákla vodou a znehodnotila jejich chuť. Místo toho použijte suchý štětec nebo kartáček, kterým houby zbavíte hlíny a dalších nečistot.

2) Povaření v osolené vodě: Poté, co houby očistíte, je na několik minut vložte do osolené vroucí vody. Obvykle stačí houby vařit 5–10 minut v závislosti na jejich velikosti a typu. Tento krok nejenže odstraní případné bakterie, ale také zajistí, že houby si uchovají svou chuť a pevnou texturu.

3) Osušení hub: Po blanšírování je důležité houby přecedit a důkladně osušit. Pokud byste zmrazili houby mokré, voda by při mrazení vytvořila ledové krystalky, které by mohly poškodit jejich strukturu a negativně ovlivnit chuť.

4) Zmrazení: Jakmile jsou houby zcela suché, můžete je uložit do uzavíratelných sáčků nebo nádob a vložit do mrazáku. Nezapomeňte na obal napsat datum zmrazení, abyste měli přehled o tom, kdy houby byly zamraženy a do kdy by měly být spotřebovány. Optimální doba skladování hub v mrazáku je 3 až 6 měsíců.

Zdroj: istock.com

Houby v kuchyni po rozmrazení

Pokud postupujete správně a houby před zmrazením blanšírujete, můžete se těšit na skvělý výsledek při jejich opětovném použití v kuchyni. Rozmrazené houby jsou ideální například do polévek, omáček, nádivky, nebo jako chutná přísada k bramborovým knedlíkům či bramborákům. Jejich chuť a vůně dodají každému jídlu speciální lesní aroma, které vás přenese zpět do lesa.

Tipy na prevenci hořkých hub

Blanšírování je zárukou, že vaše houby budou po rozmrazení použitelné, ale existuje i několik dalších tipů, které vám mohou pomoci uchovat jejich kvalitu:

  • Nepřeplňujte mrazák: Houby potřebují prostor, aby rychle zamrzly. Přeplněný mrazák může znamenat, že zmrazování trvá déle, což může ovlivnit kvalitu zamrazených hub.
  • Rozdělte houby na menší porce: Mražení menších porcí znamená, že budete mít přesně tolik hub, kolik potřebujete k přípravě jídla, což vám ušetří čas při rozmrazování a zabrání plýtvání.

Blanšírování: Malý krok, velký rozdíl

I když blanšírování může vypadat jako další zbytečný krok, je to klíčová fáze, která zaručí, že si vaše mražené houby zachovají skvělou chuť a vůni. Vyhnete se tak situacím, kdy budete muset houby po rozmrazení vyhodit, protože ztratily svou chuť nebo se staly hořkými. S tímto jednoduchým postupem se můžete spolehnout, že vaše úroda hub bude chutnat skvěle i dlouho po houbařské sezóně.

Zdroj: istock.com

Zamrazení hub může být snadným a účinným způsobem, jak uchovat jejich lesní chuť i na chladné měsíce. Vyhněte se největší chybě při mrazení – nezapomeňte houby blanšírovat, abyste si mohli jejich skvělou chuť vychutnat i v zimě. Tento malý krok zaručí, že vaše houbařská sezóna bude trvat mnohem déle a vy budete moci připravovat vynikající jídla, která potěší vás i vaši rodinu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.