Podívejte se, jak postupovat při obnově zaplavené zahrady

Letošní záplavy napáchaly značné škody nejen na domech, ale i na zahradách. Mnoho zahrádek bylo úplně zaplaveno nebo jsou tak promáčené, že se po nich nelze ani projít. Pokud byla vaše zahrada jednou z postižených, určitě cítíte frustraci a touhu okamžitě začít s obnovou. Obnova zaplavené zahrady však vyžaduje trpělivost a správný postup, aby se půda a rostliny mohly plně zotavit. Tento článek vám poradí, jak postupovat krok za krokem, abyste svou zahradu uvedli zpět do života.

Zdroj: istock.com

První kroky po opadnutí vody

Po povodni nebo záplavách je důležité věnovat pozornost nejen samotné zahradě, ale i nářadí a přístřeškům, které mohly být zasaženy. Zde je návod, co udělat jako první:

1. Očistěte zahradní nářadí

Vytáhněte zahradní nářadí z míst, kde bylo zaplavené, a důkladně jej vyčistěte. Použijte vodu z hadice, abyste odstranili nánosy bahna, a poté nechte nářadí uschnout na slunci. Sklepy, kůlny a další zasažené prostory by měly být také důkladně vyvětrány a ošetřeny proti plísním. Použijte nehašené vápno nebo vhodnou dezinfekci na všechny zasažené oblasti, aby nedošlo k šíření houbovitých chorob.

2. Odstraňte kontaminované rostliny

Pokud byly vaše záhony pod vodou, musíte se smířit s tím, že většina úrody bude ztracena. Zeleninu, která byla zaplavena, byste neměli zachraňovat, protože je vysoké riziko kontaminace vodou ze splašků, chemikálií či olejů. Rostliny je nejlepší odvézt na skládku a nekompostovat je. To platí i pro okrasné rostliny, které byly dlouhodobě zaplavené – pravděpodobně je budou napadat plísně.

3. Vyčistěte půdu

Po opadnutí vody je třeba odstranit vrstvu bahna a nečistot, které voda zanechala. Pokud máte možnost, domluvte se s ostatními zahrádkáři na pronájmu kontejneru pro společný odvoz. Předtím, než přistoupíte k výsadbě nových rostlin, ošetřete půdu fungicidem proti plísním a provzdušněte ji, aby se obnovil její ekosystém. Zvažte také chemický rozbor půdy, který vám pomůže zjistit, zda nedošlo k vážnějšímu znečištění.

Zdroj: istock.com

Revitalizace záhonů a trávníku

Jakmile začne půda postupně vysychat, můžete přistoupit k dalším krokům pro obnovu zahrady.

1. Provzdušnění půdy

Jakmile bude půda suchá natolik, že po ní můžete chodit, aniž byste se bořili, je čas na její provzdušnění. Použijte hrabičky nebo vertikutátor, abyste rozrušili půdu a zabránili tvorbě tvrdé krusty na povrchu. Tento proces opakujte několikrát, aby se půda dobře uvolnila a mohla znovu dýchat.

2. Obnova trávníku

Zaplavený trávník můžete zachránit, pokud s ním začnete pracovat včas. Stejně jako u záhonů, je potřeba ho nejprve provzdušnit vertikutátorem a načechrat vějířovými hráběmi. Pokud došlo k odplavení vrchní vrstvy zeminy, budete muset trávník nově zasít. Trávníku pomůže, když ho nebudete hned sekat, ale počkáte, až se vzpamatuje.

3. Ošetření stromů a keřů

Pokud byly pod vodou i vaše ovocné stromy nebo keře s drobným ovocem, měli byste kolem jejich kořenů rychle provzdušnit půdu a ošetřit je fungicidem. I zde je důležité počkat, až půda částečně vyschne, než začnete s údržbou.

Zdroj: istock.com

Dlouhodobá péče o zahradu

Obnova zahrady po záplavách je proces, který vyžaduje nejen okamžité zásahy, ale i dlouhodobou péči. Než bude vaše zahrada opět v plné kondici, může to trvat několik měsíců, někdy i déle. Je důležité:

  • Provádět časté kontroly rostlin – Sledujte, zda se neobjevují příznaky plísní nebo houbovitých chorob, a zasahujte včas.
  • Provzdušňovat půdu – Pravidelným provzdušňováním podpoříte regeneraci půdy a obnovu přirozených mikroorganismů.
  • Použít zelené hnojení – Pokud je půda znečištěná nebo oslabená, zvažte výsadbu rostlin pro zelené hnojení, které na podzim zaryjete do země.
Zdroj: istock.com

Závěr

Obnova zaplavené zahrady je náročná, ale ne nemožná. S trochou trpělivosti a správnou péčí můžete zahradu znovu přivést k životu. Hlavním cílem je zbavit se všech kontaminovaných a poškozených rostlin, správně ošetřit půdu a postupně obnovit trávník i záhony. Při správném postupu se můžete těšit na to, že se zahrada po nějakém čase opět promění v krásný zelený koutek, kde bude radost trávit čas.