ROZHOVOR: Originální nápad na uchování vzpomínek – mateřské mléko a dětské vlásky ve špercích

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Svět Renaty Smolíkové je skutečně originální. Vyrábí šperky, do kterých zakomponuje mateřské mléko, dětské vlásky nebo různé památeční předměty, jako jsou například kamínky nebo písek z dovolené. Každý její výrobek je proto výjimečný a pro každého jejího zákazníka znamená mnoho.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Jmenuji se Renáta, je mi 36 let a momentálně jsem na rodičovské dovolené. Miluji tvoření, patří to k mému životu. Vždy jsem ráda zkoušela něco nového.

Prozradíte nám, čemu se věnujete?

Nyní se věnuji tvorbě šperků z mateřského mléka.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Kdy jste začala vyrábět šperky z mateřského mléka a co vás k tomu vedlo?

O tom, že tyto šperky existují, jsem se dozvěděla zcela náhodou, a to na Pinterestu. A myšlenka takového šperku mě zcela ohromila. Cesta k této tvorbě však nebyla jednoduchá, strávila jsem spoustu času nad zjišťováním potřebných informací, bylo potřeba naučit se jednotlivé postupy výroby, od stabilizace mateřského mléka po práci s epoxidovou pryskyřicí a různými technikami zdobení. První mateřské mléko mi poskytla má kamarádka, které se narodil druhý chlapeček, a díky které jsem tak mohla s touto tvorbou skutečně začít. Za to jsem jí doteď velice vděčná.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Čím se inspirujete a čím jsou podle vás výjimečné?

Výjimečná je jejich jedinečnost. Jelikož i každé mateřské mléko je jedinečné. Vidím to v každém mateřském mléku, které mi od zákaznice dorazí. Každé je jiné, má jiný barevný nádech, trochu jinou konzistenci a složení. Šperky se tak stávají nejen krásným a originálním doplňkem, ale také symbolizují jedinečnou vazbu mezi matkou a dítětem. Lze si tak díky nim uchovat “hmatatelnou” památku na krásné a mnohdy i náročné období mateřství.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Jak probíhá výroba takového šperku a co je k ní potřeba?

Výroba probíhá na etapy, tou první je příprava mateřského mléka, které tvoří základ šperku. Je potřeba ho stabilizovat a zpracovat do podoby, kterou je možné použít pro práci s epoxidovou pryskyřicí. Stabilizace probíhá za pomoci speciálního konzervantu a trvá v řádu několika dní. Pro tvorbu je mimo pryskyřice potřeba celá škála pomůcek a náčiní, zdobení, ale také nutná dávka trpělivosti.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Setkáváte se také s kritikou Vámi vyráběných šperků?

Ano, setkávám. A to nejen z řad mužů, ale také žen. Pro některé je tato tvorba nepochopitelná nebo dokonce nechutná. Já se však nad podobnými komentáři nepozastavuji, každý si může udělat svůj vlastní názor a těch, kteří tuto tvorbu obdivují nebo přinejmenším respektují, je většina. Za každým dalším šperkem, který vytvořím, stojí další zázrak, další děťátko, další život. A to mi dělá obrovskou radost.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Vyrábíte i jiné šperky – bez mateřského mléka?

Ano, jsou maminky, které již nekojí nebo nemají jinak uchované mateřské mléko, případně mají již děti odrostlejší. Tyto maminky se ptají většinou po špercích s dětskými vlásky, které také lze do šperků zakomponovat. Mimo mateřského mléka a vlásků lze použít i další materiály jako jsou zvířecí chloupky, pravé sušené květiny, případně i písek, kamínky nebo zeminu z nějakého oblíbeného místa. Tvořila jsem rovněž i pietní šperky, které obsahovaly popel někoho blízkého, ať už se jednalo o osobu nebo domácího mazlíčka.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Je to vaše práce nebo koníček?

Záliba. Která se, doufám, jednoho dne změní v práci. Rozhodně bych se ráda této činnosti věnovala i nadále, jelikož je to něco, co pro mě má smysl a co mě naplňuje.

Vyrábíte také šperky na přání – podle přání zákazníka?

Dalo by se říci, že má tvorba stojí především na přání a představě zákazníka. Většina za mnou přijde již s více či méně konkrétní představou o tom, jak by měl daný šperk vypadat. Těm, kteří představu nemají, pak velice ráda s výběrem pomohu. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Kde lze vaše výrobky zakoupit nebo najít?

K dispozici jsou mé webové stránky pod-andelskymi-kridly.webnode.cz, kde naleznete fotogalerii části již mnou vytvořených šperků nebo také odpovědi na nejčastější dotazy zákaznic. Dále provozuji stránky na facebooku/Pod andělskými křídly – šperky z mateřského mléka. V případě zájmu o šperk mě lze kontaktovat prostřednictvím emailu podandelskymikridly@seznam.cz nebo do soukromé zprávy na výše zmiňovaných facebookových stránkách, kde společně doladíme veškeré detaily.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Mateřské mléko je zázračnou tekutinou, která je “šitá” na míru každému miminku. Tak proč nemít tento zázrak uchován ve šperku.

ROZHOVOR:
Zdroj: Renáta Smolíková