Dokonale čistá okna beze šmouh: Geniální finta, která šetří čas a vydrží až půl roku

Mytí oken bývá jednou z nejzdlouhavějších a nejméně oblíbených domácích prací. Většinou nestačí jen okna umýt, ale je třeba je i dlouho leštit, aby nezůstaly žádné šmouhy. Díky několika jednoduchým trikům si však můžete tuto práci výrazně ulehčit a okna vydrží čistá mnohem déle, dokonce až půl roku!

Geniální trik s aviváží

Jedním z nejúčinnějších triků, jak dosáhnout perfektně čistých oken beze šmouh, je použití aviváže. Tento jednoduchý, ale velmi efektivní způsob vám nejen ušetří čas, ale okna budou navíc dlouhodobě chráněna proti prachu a nečistotám.

Jak na to?

Stačí smíchat jedno víčko aviváže se čtyřmi víčky vody. Tento roztok poté naneste na hadřík a umyjte s ním okna. Díky tomu nebudete muset okna dlouze leštit – stačí je jen jemně otřít do sucha, ideálně mikrovláknovou utěrkou. Aviváž na skle vytvoří ochranný film, který odpuzuje prach a nečistoty. Okna zůstanou čistá až půl roku!

Další přírodní tipy na čistá okna

Pokud dáváte přednost přírodním řešením, skvěle vám poslouží běžné suroviny, které najdete v kuchyni. Vyzkoušejte například čajový nálev, citronovou vodu nebo obyčejný šampon.

Čajový nálev – jednoduchý a ekologický trik

Čajové sáčky mají nejen osvěžující chuť, ale mohou být i vaším spojencem v boji proti špinavým oknům. Příprava je velmi snadná – stačí uvařit dva sáčky čaje ve vroucí vodě a nechat nálev vychladnout. Poté do něj namočte hadřík a umyjte jím okna. Čaj rozpouští nečistoty, dodává oknům lesk a zanechává je čistá po delší dobu.

Citrónová voda – svěžest a lesk v jednom

Citronová šťáva je dalším osvědčeným pomocníkem při mytí oken. Do 2,5 litru vody přidejte šťávu z jednoho citronu a tímto roztokem umyjte okna. Kyselina citrónová rozpouští vodní kámen a zaschlé kapky, což znamená méně drhnutí a více lesku.

VIDEO NÁVOD

Závěr

Ušetřete si čas i peníze a vyzkoušejte jeden z těchto jednoduchých triků na mytí oken. Aviváž, čaj nebo citronová voda – všechny tyto metody vám pomohou dosáhnout dokonale čistých oken bez šmouh. Už žádné drahé čisticí prostředky a zdlouhavé leštění! S těmito triky budete mít okna čistá rychle a bez námahy.