ROZHOVOR: Macramé objevila náhodou v době, kdy zařizovala interiér svého domu

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Vítejte v kreativním světě plném macramé výrobků od Terezy Chmelové. Svou značku slavicek.dyzajn založila před čtyřmi lety, když byla na mateřské dovolené. Kromě toho se věnuje také kreslení a kaligrafii.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila společně s vaší prací. Jaké byly vaše začátky?

Jmenuji se Tereza a věnuji se macramé a v menší míře i grafice. Jsem taková tvořivá duše, od mala jsem něco kutila a kreslila. Vždycky jsem doufala, že se jednou budu živit nějakou kreativní činností, ale nakonec si to můj život namířil úplně jiným směrem. Vystudovala jsem Lékařskou fakultu a několik let pracovala jako lékařka ve Fakultní nemocnici. Macramé jsem objevila vlastně náhodou v době, kdy jsem zařizovala interiér našeho domu a chtěla jsem ho něčím zútulnit. Postupně jsem obmotala celý dům, ale macramé mě nechtělo pustit ze svých spárů, a tak jsem se rozhodla nabídnout své produkty k prodeji.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Značku slavicek.dyzajn jsem založila před čtyřmi roky, když jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a naivně si říkala, kolik volného času budu doma mít. Název značky odkazuje na moje rodné příjmení a je to vlastně takový hold mé rodině, hlavně mamince, která byla mojí největší fanynkou. Postupně se k uzlíkům přidávalo i kreslení, kaligrafie a navazují na to i další kreativní činnosti. Mám radost, že se moje pracovní kariéra posouvá přesně tím směrem, který jsem si jako malá představovala.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Jaké jsou vaše inspirace při výrobě?

Inspirace většinou přichází s tím, co zrovna sama potřebuji nebo co napadne mou rodinu a kamarády. Při zařizování domu jsem drhala dekorace na zeď a vytvářela závěsy na květiny. Po narození dětí jsem tvořila kolotoče nad postýlku, kousátka a klipy na dudlík. Před dovolenou jsem si potřebovala vyrobit novou kabelku a k ní ladící náramek a náušnice. O Vánocích vyrábím drhané baňky a anděly. Takhle se postupně rozšiřuje spektrum mých produktů od bytových dekorací až po módní doplňky a šperky. Líbí se mi jakou neskutečnou variabilitu macramé nabízí. Mou velkou inspirací jsou také procházky v přírodě, ze kterých si často odnáším náruč plnou větví a kapsy napěchované kamínky. Miluji, když můžu tenhle materiál zakomponovat do svých výtvorů a dát jim tak jedinečný a osobitý příběh.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Který z vašich výrobků je u zákazníků nejoblíbenější a jak se vyrábí? Co je k tomu potřeba?

Asi nedokážu vybrat jeden konkrétní oblíbený výrobek, je to dost ovlivněné sezónou. Teď přes léto zákaznice nejvíc nakupují kabelky, šperky a čelenky, také často kreslím svatební alba a vytvářím různé svatební tiskoviny. V zimě jsou to zase vánoční dekorace a přáníčka. K macramé toho člověk moc nepotřebuje – stačí klubko příze a nadšení pro tvoření. A věřte mi, že vás macramé ihned chytí. Já používám 100 % bavlněné provazy. Snažím se vždy sehnat recyklované a přírodní materiály, úplně ideálně z lokální produkce.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Máte pro výrobu vyhrazenou nějakou speciální místnost?

Mívala jsem ateliér v našem domě v Olomouci. Byl to krásný prostor, který jsem měla sama pro sebe a pro všechny své výrobky a kde jsem také pořádala workshopy. Bohužel má pracovna při rekonstrukci ustoupila rodinným potřebám a zredukovala se na pracovní koutek v obýváku. Ale vlastně to ničemu nevadí, protože moje klubka, větve, korálky i nákresy se stejně vždycky záhadně rozlezou po celém domě a nerespektují žádné hranice. Teda mému manželovi tahle má rozpínavost trochu vadí, ale to už je holt riziko soužití s kreativním člověkem.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Kolik času denně jí věnujete?

Moje pracovní doba je nevyzpytatelná. Mám dvě malé děti, které určují rytmus dne. Pracuji, kdy můžu – když synové spí, hlídá je manžel nebo babička a nebo když si výjimečně hrají spolu. Někdy je to hodina denně, někdy jsem schopná nad provázky sedět dnem i nocí a nemůžu se odtrhnout.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Plány žádné nemám. Zjistila jsem, že nemá smysl plánovat, protože život má se mnou většinou úplně jiný záměr. Nastávají situace, které jsem neočekávala a z plánů většinou sejde. Takže se učím přijímat věci tak, jak přichází a reagovat na nové okolnosti až když se naskytnou. Kdo ví, třeba budu za rok vytvářet svou značku oblečení, navlékat korálky někde u oceánu, učit jógu nebo vyšetřovat pacienty v ambulanci.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Vyrábíte také na zakázku – podle představ zákazníka?

Ano, na zakázku vyrábím poměrně často, ať už jde o prostou změnu barvy produktu, jiný vzorek nebo realizaci něčeho nového. Často mě nápady a připomínky mých klientek inspirují. Baví mě kreativní zákaznice, se kterými vymýšlíme úplně nové produkty. Snažím se ale neodchylovat od svého stylu a od toho, co je mi blízké. Pokud se s nápadem v nějakém směru neztotožňuji, zakázku nepřijímám. Chci mít z celého procesu tvorby i ze samotného výsledku vždycky radost.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Nejvíce využívám k prodeji sociální sítě jako Instagram a Facebook, kde mě najdete pod jménem “slavicek.dyzajn”. Mám také svůj eshop na Fleru a několikrát do roka jezdím po rukodělných trzích a jarmarcích jako jsou například Mint market, Fler jarmark a menší lokální trhy.

www.fler.cz/slavicek-dyzajn

www.instagram.com/slavicek.dyzajn/

www.facebook.com/slavicek.dyzajn/

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová

Je něco, co byste chtěla předat našim čtenářům?

Asi bych řekla, že nikdy není pozdě začít s něčím novým. Nezáleží, jestli je to jen koníček, drobný přivýdělek nebo práce na plný úvazek. Důležité je, aby vám to, čemu se věnujete, dělalo stále radost. Když tomu tak přestane být, je čas se přesunout o dům dál. Myslím si, že v životě je důležité neustále něco zkoušet, vymýšlet a objevovat, neustrnout na místě. Kreativní činnost člověka neskutečně nabíjí. Ten pocit, když vám pod rukama vzniká něco nového, je úžasný a silně návykový.

ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová
ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová
ROZHOVOR:
Zdroj: Tereza Chmelová