ROZHOVOR: Dvě kamarádky (Evka a Evka) se jednoho dne rozhodly, že se společně pustí do výroby květinových věnců na různé příležitosti

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Dvě kamarádky Evky se věnují výrobě krásných květinových věnců pro všechna roční období a příležitosti. Dostaly se k tomu během mateřské dovolené, kdy obě hledaly únik ze stereotypu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Zdroj: Evka a Evka

Nejdřív vás požádám, abyste se představili.

Jsme dvě Evky, blondýna a bruneta. Máme rády přírodu, les, turistiku a hlavně ruční práce. Vzhledem k tomu, že jsme velké kamarádky a líbí se nám stejné věci, začaly jsme tvořit pod společnou značkou.

ROZHOVOR:
Zdroj: Evka a Evka

Můžete nám představit vaši práci?

Naše hlavní tvorba jsou věnce na všechna roční období a příležitosti. Výjimečně se stane, že vytvoříme i aranžmá do květináčů či kytici ze sušených květin, ale to především pro rodinu a známé.

Zdroj: Evka a Evka

Kdy jste začali vyrábět květinové věnce a co vás k tomu vedlo?

Začátky tvoření se datují obdobím, kdy jsme jako maminky na mateřské dovolené hledaly jistý únik od stereotypu. Našly jsme zálibu v podvečerních rozhovorech s vínem a motáním věnců.

ROZHOVOR:
Zdroj: Evka a Evka

Co vás při tvorbě inspiruje?

Evka bruneta: mě inspiruje vždy jeden hlavní komponent z daného věnce (např. výrazná mašle, objevená v zapadlém obchůdku nebo květina, kterou najdu při procházce na louce). Evka blondýna: já se nechám unášet nasbíraným materiálem. Když mám všechno tzv. na hromadě, teprve potom se při samotném motání rozhoduji, jak bude finální podoba věnce vypadat.

Zdroj: Evka a Evka

Čím jsou podle vás vaše květinové věnce výjimečné?

Co kus, to originál, neděláme kopie ani sériovou výrobu. Chceme, aby každá zákaznice měla ten svůj jedinečný. Netvoříme ale jen z živých a sušených materiálů. Máme v nabídce i krásné umělé věnce, které lze použít opakovaně a vydrží krásné několik sezón.

ROZHOVOR:
Zdroj: Evka a Evka

Můžete nám přiblížit proces jejich výroby? Co je k tomu potřeba?

Materiál na výrobu sbíráme i kupujeme, záleží na období a typu věnce. Letní a podzimní jsou většinou z živých materiálů a zimní a jarní z materiálů umělých. Vážeme převážně na slaměné korpusy. Tyto korpusy nám vyrábí a dodává pán z rodinného podniku „slámo věnce ze Studence“. Líbí se nám podpora dalších malých výrobců.

Zdroj: Evka a Evka

Jak dlouho vám trvá výroba jednoho věnce?

Samotná výroba trvá přibližně 2-3 hodiny, záleží na velikosti věnce. Nicméně je třeba říci, že čas u nás nehraje takovou roli, protože tvoříme hlavně pro radost. Sběr rostlin, následné svazování a sušení již do výroby nepočítáme, ale jsou to hodiny v lukách, lesích a polích.

ROZHOVOR:
Zdroj: Evka a Evka

Máte na to vyhrazenou dílnu / speciální místnost?

Naše původní tvorba byla čistě jen z umělých materiálů, protože obě bydlíme v bytech a není z toho takový nepořádek. Nicméně postupně jsme začaly tvořit i z živých materiálů, jelikož naši rodiče bydlí na vesnici a máme k dispozici jak dílnu na tvoření, tak půdu na sušení.

Zdroj: Evka a Evka

Máte do budoucna plány na rozšíření své tvorby?

Výrobu máme především jako koníček k hlavnímu zaměstnání, a proto nemůžeme vyrábět ve velkém objemu. Malé rozšíření bylo hlavně o dřevěné komponenty do věnců, které si samy vyřezáváme a malujeme.

ROZHOVOR:
Zdroj: Evka a Evka

Vyrábíte také květinové věnce na přání – podle představ zákazníka?

Ano, ale popravdě to neděláme moc rády. Máme zkušenosti s tím, že přání našich zákaznic jsou někdy natolik nereálné, že se do požadavků samy zamotáme a ve finále představa není ani z jedné strany naplněna. Nehledě na to, že tvorba na přání zabere mnohem více času. Fungujeme spíše jako prodejci již hotových výrobků.

Zdroj: Evka a Evka

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Zboží nabízíme přes Facebook, Instagram a prodejní portál Fler.cz. Všude nás můžete najít jako Evka a Evka.

instagram.com/evkaaevka/

fler.cz/evka-a-evka

facebook.com/venecodevky

Zdroj: Evka a Evka

Chtěli byste našim čtenářům něco vzkázat?

Původně jsme si vyráběly věnce pouze na svoje dveře, ale jeden věnec za měsíc naše tvůrčí já neuspokojilo. Inspirace bylo tolik. Když už věnec od nás měli i příbuzní a známí, nezbylo nám nic jiného, než zboží nabídnout dál. O to větší teď máme z tvorby radost. Potěší nás každý komentář a zpráva od zákazníků. Nahlídněte do naší galerie a nechte se okouzlit rozmanitostí přírody. A možná jednou, malý kousek z nás, objednáte i k Vám domů.

Zdroj: Evka a Evka
ROZHOVOR:
Zdroj: Evka a Evka