Pokud hledáte inspiraci na výživný a lahodný pokrm, který potěší celou rodinu, krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce jsou skvělou volbou. Tento pokrm je ideální jak pro plnohodnotný oběd, tak pro vydatnou večeři, když chcete připravit něco opravdu speciálního. Připravte si tento recept a užijte si skvělý gurmánský zážitek, který si zamiluje každý u stolu!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce
Co budeme potřebovat:
- 800 g vykostěných krůtích stehen
- 1 kg brambor
- jedna velká cibule
- 2 střední mrkve
- jeden stroužek česneku
- větvička kopru
- 200 g 15% fermentované smetany
- ½ čajové lžičky utsho suneli (gruzínske koření) nebo jiného koření
- 250 ml horké vody
- olej – na smažení
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Maso omyjte a osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte je na středně velké kousky.
2. Očistěte a omyjte ostatní zeleninu.
3. Brambory nakrájejte na středně velké kousky. Pokud jsou malé, můžete je nakrájet na plátky nebo čtvrtky. Vložte je do mísy a zalijte vodou.
4. Nakrájejte cibuli a mrkev na poměrně velké kostky.
5. Zakysanou smetanu smíchejte se špetkou soli, česnekem prolisovaným přes lis na česnek a nasekaným koprem. Velmi dobře promíchejte. Trochu kopru jsme si nechali na servírování.
6. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte špetku soli, abyste zabránili rozstřikování tuku po celé pánvi. Kousky masa smažte na prudkém ohni 4-5 minut (asi 2 minuty z každé strany).
7. Přidejte cibuli a mrkev. Za pravidelného míchání smažte dalších 5 minut. Teplotu můžete snížit na mírnou. Během tohoto procesu přidejte sůl, mletý černý pepř a oblíbené koření na maso (my jsme použili utsho suneli – skvěle se hodí ke krůtímu masu).
8. Přidejte brambory, trochu je osolte a promíchejte. Nechte je 2 minuty smažit.
9. Přidejte smetanovou omáčku a promíchejte. Přidejte sklenici horké vody a znovu promíchejte.
10. Snižte teplotu na nízkou. Pánev přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte, dokud nejsou brambory hotové (20-25 minut, v závislosti na odrůdě).
11. Pokrm podávejte posypaný nasekanou zelení.
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.