Tento jahodový jogurtový řez je skvělou volbou pro letní dny, kdy hledáte lehký a osvěžující dezert. Krém z jogurtu a smetany s čerstvými jahodami je lahodnou kombinací, kterou doplňuje jemný piškot. Navíc díky želé získává dezert krásný lesk a pevnou konzistenci.
Ingredience
Na piškot:
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce vody
- 80 g hladké mouky
- Špetka prášku do pečiva
Na krém a navrch:
- 500 g čerstvých jahod
- 1 sáček želatiny (10 g)
- 400 ml jahodového jogurtu
- 250 ml smetany ke šlehání
- Cukr dle chuti (volitelně)
- 1 sáček bezbarvého dortového želé
Postup
1) Příprava piškotu: V misce vyšlehejte bílky s cukrem a vodou do tuhé pěny, postupně přidávejte cukr a vodu po malých dávkách. Když je pěna tuhá, přidejte po jednom žloutky a nakonec přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva, jemně promíchejte. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (cca 20×30 cm) a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení nechte piškot vychladnout.
2) Příprava krému: Želatinu smíchejte se 3 lžícemi vody a nechte ji nabobtnat, poté ji jemně zahřejte, aby se rozpustila. Smetanu vyšlehejte do tuha. Jahody (150 g) nakrájejte na malé kousky. Rozpuštěnou želatinu vmíchejte do jahodového jogurtu a poté přidejte vyšlehanou smetanu a nakrájené jahody. Vzniklý krém rozetřete na vychladlý piškot a nechte v lednici ztuhnout.
3) Zdobení a dokončení: Po ztuhnutí krému ozdobte povrch zbylými plátky jahod. Podle návodu připravte bezbarvé dortové želé a opatrně ho nalijte na jahody. Dezert vložte na dvě hodiny do lednice, aby dokonale ztuhl.
Závěr
Jahodový jogurtový řez je osvěžující a lehký dezert, který si zamilujete. Spojení jemného piškotu, svěžího jogurtového krému a čerstvých jahod dělá z tohoto dezertu ideální volbu pro jakoukoli příležitost. Je to lahodný způsob, jak si užít sezónu čerstvých jahod!