Lehký jablečný koláč, to je dnešní recept, který vám s láskou a radostí nabízíme. Kombinace jablíček s jemným křehkým těstem je skutečně božská a výsledek je ohromující. Tento recept si okamžitě zamilujete a se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Lehký jablečný koláč za 30 minut
Co budeme potřebovat:
Náplň:
- 1,5 kg jablek
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice
Těsto:
- 200 g měkkého másla
- 150 g cukru
- 2 balení vanilkového cukru/esence
- 1 vejce
- 100 g smetany
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 10 g prášku do pečiva
Na posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Omyjte jablka, nastrouhejte je na velkém struhadle – (pokud vám nevadí, tak i se slupkou). Uvařte je na nepřilnavé pánvi s 3-5 lžícemi cukru. Po 5 minutách přisypejte skořici – občas promíchejte, a když se šťáva odpaří, odstavte z ohně a nechejte vychladnout.
2. Ve velké míse smíchejte máslo s cukrem, poté přidejte vanilkovou esenci a rozklepněte vejce – jemně šlehejte, dokud nevznikne krém, pak přilijte smetanu – promíchejte dohladka.
3. Potom smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva a nasypejte na výše uvedenou směs – dobře promíchejte dřevěnou lžící. Když je vzniklé těsto tuhé a při míchání lžící už nepracuje, uhněťte ho ručně.
4. Když už se těsto na jablečný koláč nelepí, rozdělte ho na dvě stejné kuličky.
5. Posypejte stůl moukou a jednu ze dvou koulí vyválejte válečkem, pak položte do formy a navrch rozetřete náplň.
6. Vyválejte druhou kouli těsta (stejně jako u první) a zakryjte ní náplň ve formě.
7. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut nebo dokud není vidět, že je těsto upečené.
8. Potom vyjměte upečený koláč z trouby a nechejte mírně vychladnout
9. Na konec ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť!