Připravte si tyto sladké rohlíčky s tvarohem a džemem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g sladkého tvarohu
- 300 g hladké mouky
- jedno vejce
- 250 g másla
- 15 g vanilkového cukru
- jedna lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Pro náplň: ovocný džem (my jsme použili jablečný džem).
Ostatní: moučkový cukr – na ozdobu.
Jak budeme postupovat:
1.Připravte těsto: Prosátou mouku spolu s práškem do pečiva dejte do hluboké mísy. Ponořte do něj velmi studené máslo (předtím uložené v mrazáku) a protřete ho velkým struhadlem. Rychle promíchejte, aby jste získali drobivé, nerovnoměrné těsto.
2.Přidejte sladký tvaroh. Míchejte.
3.Přidejte vejce rozšlehaná vidličkou, do kterých jste zapracovali špetku soli a vanilkový cukr. Těsto hněťte rychle, aby se máslo ve směsi nerozpustilo. Mělo by být hladké, měkké, nekynuté a poměrně homogenní.
4.Těsto rozdělte na 2 stejné díly (my jsme ho rozdělili na 7 dílů, protože jsme udělali trojnásobnou porci těsta). Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na nejméně 60 minut do chladničky (v chladničce mohou vydržet až 2 dny).
5.Vytvarujte rohlíčky: Na pomoučené desce rozválejte každý kousek těsta na tenký kulatý plát silný asi 2-3 mm. Okraje vyhlaďte kulatým nebo očkovým tvarem.
6.Plát těsta nakrájejte na 24 dílů.
7.Rozetřete trochu džemu na polovinu povrchu každého sektoru, počínaje základnou. Pak ho rozválejte do ruličky – odspodu nahoru: nejprve kompaktněji (v části s marmeládou), pak volněji.
8.Položte rohlíky na plech vyložený pečicím papírem, položte je “švem” dolů a nechte mezi nimi trochu místa.
9.Pečte 17-20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C.
10.Nechte úplně vychladnout a posypte moučkovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť!