Klíšťata tento zápach na oblečení nesnášejí: Mnohem lepší než spreje z obchodu

Mnoho lidí hledá spolehlivé a levné způsoby, jak se chránit před klíšťaty při procházkách v lese nebo v přírodě. Jak se ukazuje, existuje ekonomický a účinný prostředek s minimálními náklady. Řeč je o levandulovém éterickém oleji, který podle odborníků dokáže předčit účinnost i aerosolů z obchodů.

Zdroj: istock.com

Proč právě levandulový olej?

Odborníci tvrdí, že klíšťata nesnášejí vůni levandule, což z tohoto přírodního prostředku činí vynikající repelent. Pro ochranu stačí před odchodem ven nanést několik kapek oleje na oblečení. Tato metoda je nejen účinná, ale také zdravotně nezávadná, na rozdíl od chemických repelentů, které mohou způsobit alergické reakce.

Levandulový olej má navíc příjemnou vůni, která podporuje relaxaci a zlepšuje náladu. Před použitím esenciálních olejů se však ujistěte, že nejste alergičtí, a to tak, že nanesete malé množství přípravku na pokožku.

Zdroj: istock.com

Další výhody levandulového oleje

Kromě ochrany proti klíšťatům odborníci upozorňují, že levandulový olej má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. To z něj činí vynikající volbu pro první pomoc při bodnutí hmyzem, drobných řezných ranách nebo popáleninách. Několik kapek oleje nanesených na poškozené místo kůže může urychlit hojení a zabránit vzniku infekce. Lahvička levandulového oleje se tak stává multifunkční a nepostradatelnou součástí domácí lékárničky.

Jak používat levandulový olej proti klíšťatům

  1. Nanesení na oblečení: Před odchodem do přírody naneste několik kapek levandulového oleje na oblečení, zejména na konce rukávů, límec a kalhoty.
  2. Testování alergie: Před prvním použitím proveďte test na alergii nanesením malé množství oleje na kůži a vyčkejte 24 hodin.
  3. Kombinace s dalšími opatřeními: Pro maximální ochranu noste uzavřené oblečení a pravidelně kontrolujte tělo po pobytu v přírodě.

Jak vyrobit levandulový olej

Levandulový olej je oblíbený díky svým uklidňujícím, antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem. Jeho výroba doma je jednoduchá a vyžaduje jen několik ingrediencí a trpělivosti. Níže je krok za krokem návod na výrobu domácího levandulového oleje.

Co budete potřebovat:

  • Čerstvé nebo sušené květy levandule (přibližně 1 šálek sušených nebo 2 šálky čerstvých květů)
  • Nosný olej (olivový, mandlový, kokosový nebo jojobový olej, přibližně 2 šálky)
  • Skleněná nádoba s těsným víkem (nejlépe tmavá, aby chránila olej před světlem)
  • Gáza nebo jemné síto
  • Tmavá skleněná láhev pro skladování oleje

Postup:

Příprava květů levandule:

Pokud používáte čerstvé květy, nechte je několik hodin až přes noc oschnout, aby se odstranila přebytečná vlhkost. Pokud používáte sušené květy, můžete je použít hned.

Plnění skleněné nádoby:

Naplňte skleněnou nádobu květy levandule do dvou třetin. Neutlačujte květy příliš, aby se nesnížila jejich účinnost.

Přidání nosného oleje:

Nalijte nosný olej přes květy levandule tak, aby byly úplně ponořené. Ujistěte se, že olej pokrývá všechny květy.

Macerační proces:

Zavřete sklenici těsným víkem a umístěte ji na teplé místo, kde není přímé sluneční světlo. Nechte květy macerovat v oleji po dobu 4 až 6 týdnů. Každý den nebo obden sklenici jemně protřepejte, aby se uvolnily aktivní látky z květů do oleje.

Filtrace:

Po uplynutí doby macerace přefiltrujte olej přes gázu nebo jemné síto do čisté nádoby. Ujistěte se, že jste odstranili všechny zbytky květů, aby se olej nezakalil.

Skladování:

Přelijte hotový levandulový olej do tmavé skleněné lahve s těsným víčkem. Tmavá láhev chrání olej před světlem a prodlužuje jeho trvanlivost. Skladujte olej na chladném a tmavém místě.

Tipy:

  • Pokud chcete urychlit proces výroby levandulového oleje, můžete květy a olej zahřát ve vodní lázni na nízké teplotě (ne více než 50 °C) po dobu několika hodin. Poté olej přefiltrujte.
  • Používejte kvalitní nosný olej pro nejlepší výsledky.
  • Levandulový olej můžete používat nejen jako repelent proti klíšťatům, ale také pro masáže, do koupele nebo jako přísadu do kosmetických výrobků.

Vlastnoručně vyrobený levandulový olej je skvělý přírodní produkt, který můžete využít mnoha způsoby.

Závěr

Levandulový éterický olej je skvělým přírodním prostředkem proti klíšťatům, který poskytuje nejen účinnou ochranu, ale i další zdravotní benefity. Díky svým antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem je levandulový olej užitečný i pro první pomoc při drobných zraněních. Při použití levandulového oleje se vyhnete chemikáliím obsaženým v komerčních repelentech a zároveň si užijete příjemnou vůni, která podporuje relaxaci. Přidejte levandulový olej do své domácí lékárničky a užívejte si bezpečné pobyty v přírodě.