Slimáky a mravence vyháním ze zahrady jednoduchou směsí: Spojím dva produkty z kuchyně a rozházím ji

Roj je skutečný mor, který ztrpčuje život ničením zahrádek u domů. A když do směsi přidáte mravence, zdá se, že horší už to být nemůže. Míra frustrace je na vrcholu, tolik práce, příprav, péče o rostliny a co, to všechno přijde vniveč? Přicházíme na pomoc – udělejte kuchyňskou směs a slimáci a mravenci utečou tam, kde roste paprika.

Zdroj: istock.com

Jak na slimáky a mravence

Jednoho dne ráno vstanete, jdete na zahradu zkontrolovat, co v ní vyrostlo, chcete záhony trochu odplevelit a zalít, než začne opravdové vedro. Už z dálky je však vidět, že něco není v pořádku. Rostliny vypadají nějak jinak. Přijdete blíž a před očima se vám objeví skutečný Armagedon. Trháte si vlasy a znovu vytváříte všechny chvíle, které jste strávili péčí o ně. Mysleli jste si, že o nic nejde, protože stojí za to trochu obětovat, abyste měli vlastní lahodnou, zdravou a aromatickou zeleninu. A teď? Ukáže se, že vás navštívili šmejdi, kteří nemají dobré úmysly. Situace vypadá dramaticky, ale ještě není čas vše srovnat se zemí.

Efektivní směs proti slimákům a mravencům

Máme pro vás jednoduchý a přirozený způsob, jak se těchto škůdců účinně zbavit. Na pomoc zde přichází prášek do pečiva. Typicky ho používáme na dorty, muffiny a palačinky, tedy sladké dezerty. Ukazuje se, že má univerzální vlastnosti a také hraje zásadní roli na zahradě. Slimáci a další škůdci se mu vyhýbají jako mor.

Jak na to:

  1. Prášek do pečiva: Stačí ho posypat kolem rostlin a to by mělo stačit.
  2. Prášek do pečiva s cukrem: Pokud narazíte na obzvlášť odolné slimáky, smíchejte prášek do pečiva s cukrem. Tento postup funguje pouze na slimáky, u mravenců může dosáhnout opačného efektu, protože milují sladké chutě.

Nevýhody prášku do pečiva

Prášek do pečiva (jehož součástí je i soda) má vlastnosti, které snižují pH půdy, což způsobuje její kyselost. Pokud si všimnete, že vaše rostliny umírají a už na nich nejsou žádní vetřelci, posypte vše kávovou sedlinou. To by mělo situaci vyřešit.

Další způsoby, jak bojovat se slimáky

V případě slimáků se vyplatí vysadit kolem záhonů rostliny, které slimáci nemají rádi:

  • Levandule
  • Šalvěj
  • Majoránka
  • Tymián
  • Nasturtium
  • Cibule
  • Česnek

Pomáhá také časté sekání trávy a pletí plevele, protože slimáci se rádi schovávají na takových stinných a vlhkých místech.

Boj proti mravencům

Pokud prášek do pečiva nezabírá, stojí za to vyzkoušet jiné metody. Mravenci rádi přicházejí hotoví, živí se naší úrodou, vnikají do domu a hledají rozsypané částice cukru a další zbytky. Mohou se dostat i do sklenice s medem, marmeládou nebo zavařeninami, pokud nebyla pevně uzavřena.

Přírodní prostředky proti mravencům:

  • Máta: čerstvá i sušená – můžete s ní vytvořit bariéru kolem záhonů.
  • Majoránka: postupujte stejně jako u máty.
  • Levandule: nejen že mravence vyděsí, ale navíc zahrádku krásně provoní.
  • Mletý černý pepř: nejlépe čerstvě mletý, má intenzivnější vůni.
  • Prášek do pečiva: také funguje jako účinný prostředek.

Tyto přísady maskují vůni rostlin, které chceme chránit, jako by pro mravence neexistovaly. Začnou proto hledat jiné krmiště.

Závěr

Přeměnou zdánlivě neužitečných kuchyňských produktů v cenné zdroje můžete učinit malé, ale důležité kroky k ochraně své zahrady před škůdci. Vyzkoušejte tyto jednoduché metody a udržujte svou zahradu zdravou a plodnou bez použití chemikálií.