Nevyhazujte slupky od melounu: Dá se z nich takhle snadno připravit lahodný džem

Kůra vodního melounu je tuhá vnější vrstva, která má zelenou barvu, postupně přechází z nazelenalé do bílé a narůžovělou až k růžové dužině. Kůra je méně šťavnatá, ale je jedlá a obsahuje mnoho živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, včetně lykopenu, vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B6, draslíku a zinku. Místo vyhazování kůry můžete připravit lahodný džem.

Zdroj: istock.com

Jak na melounový džem

Ingredience:

  • 600 g melounových slupek
  • Kůra z citronu nebo pomeranče
  • Šťáva z jednoho pomeranče nebo citronu
  • 200 g cukru krystal

Postup:

  1. Odstraňte velmi tvrdou zelenou vrchní část kůry škrabkou nebo nožem.
  2. Zbytek pokrájejte na větší kostky a dejte do hrnce.
  3. Přidejte kůru z citrusu, šťávu a cukr. Promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte odstát asi půl hodiny.
  4. Směs vařte na sporáku asi 40 minut. Poté sundejte z tepla a rozmixujte.
  5. Vraťte hrnec na sporák a vařte, dokud směs nedosáhne požadované konzistence. Pokud džem neztuhne, přidejte citrusový pektin.
  6. Hustý džem dejte do vymytých a suchých sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do chladu.
Zdroj: istock.com

Jak na variantu melounovo-jablkového džemu

Ingredience:

  • 4 hrnky kůry z melounu nakrájené na malé kousky
  • 1 velké oloupané jablko bez jádřinců nakrájené na malé kousky
  • Šťáva z citronu
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Sloupněte tvrdou zelenou slupku z melounu a nakrájejte zbytek slupky na malé kousky.
  2. V nerezovém hrnci smíchejte meloun, kousky jablek, citronovou šťávu, cukr a vanilku. Přiveďte k varu.
  3. Míchejte do rozpuštění cukru a poté snižte teplotu. Vařte, dokud kůra nezměkne a není průsvitná (zhruba hodinu).
  4. Nechte směs vychladnout a opatrně rozmixujte podle vašich představ.
  5. Nalijte do sterilizovaných sklenic a zašroubujte víčka (nedotahujte). Sklenice postavte do velkého hrnce s vodou a sterilizujte na 80 stupních zhruba 20 minut.
  6. Sklenice opatrně vyndejte a víčka dotáhněte. Postavte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí je uložte do chladu.

Tipy

  • Džem lze použít jako doplněk k salátům, večeřím nebo jako svačinku.
  • Uložte džem do chladu, aby vydržel několik měsíců.