Kůra vodního melounu je tuhá vnější vrstva, která má zelenou barvu, postupně přechází z nazelenalé do bílé a narůžovělou až k růžové dužině. Kůra je méně šťavnatá, ale je jedlá a obsahuje mnoho živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, včetně lykopenu, vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B6, draslíku a zinku. Místo vyhazování kůry můžete připravit lahodný džem.
Jak na melounový džem
Ingredience:
- 600 g melounových slupek
- Kůra z citronu nebo pomeranče
- Šťáva z jednoho pomeranče nebo citronu
- 200 g cukru krystal
Postup:
- Odstraňte velmi tvrdou zelenou vrchní část kůry škrabkou nebo nožem.
- Zbytek pokrájejte na větší kostky a dejte do hrnce.
- Přidejte kůru z citrusu, šťávu a cukr. Promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte odstát asi půl hodiny.
- Směs vařte na sporáku asi 40 minut. Poté sundejte z tepla a rozmixujte.
- Vraťte hrnec na sporák a vařte, dokud směs nedosáhne požadované konzistence. Pokud džem neztuhne, přidejte citrusový pektin.
- Hustý džem dejte do vymytých a suchých sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do chladu.
Jak na variantu melounovo-jablkového džemu
Ingredience:
- 4 hrnky kůry z melounu nakrájené na malé kousky
- 1 velké oloupané jablko bez jádřinců nakrájené na malé kousky
- Šťáva z citronu
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Sloupněte tvrdou zelenou slupku z melounu a nakrájejte zbytek slupky na malé kousky.
- V nerezovém hrnci smíchejte meloun, kousky jablek, citronovou šťávu, cukr a vanilku. Přiveďte k varu.
- Míchejte do rozpuštění cukru a poté snižte teplotu. Vařte, dokud kůra nezměkne a není průsvitná (zhruba hodinu).
- Nechte směs vychladnout a opatrně rozmixujte podle vašich představ.
- Nalijte do sterilizovaných sklenic a zašroubujte víčka (nedotahujte). Sklenice postavte do velkého hrnce s vodou a sterilizujte na 80 stupních zhruba 20 minut.
- Sklenice opatrně vyndejte a víčka dotáhněte. Postavte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí je uložte do chladu.
Tipy
- Džem lze použít jako doplněk k salátům, večeřím nebo jako svačinku.
- Uložte džem do chladu, aby vydržel několik měsíců.