Francouzský krém: Neskutečně lehký a jemný, hodí se do každého dezertu!

Francouzský krém je neskutečně lehký a jemný máslový krém, který se skvěle hodí do každého dezertu. Můžete jej použít jako náplň do dortů, muffinů či na zdobení lineckého pečiva. Tento krém je krásně hladký, stabilní a dobře se s ním pracuje. Podle tohoto receptu jej zvládne připravit i začínající cukrář.

Zdroj: Recepty Tundes Cakes

Ingredience

  • 8 žloutků
  • 250 g krystalového cukru
  • 100 ml vody
  • 330 g másla (pokojové teploty)
  • Volitelné přísady: čokoláda, kávový extrakt, vanilka, atp.

Postup

1) Příprava cukrového sirupu: Nasypte cukr do hrnce s tlustším dnem a zalijte ho vodou. Povařte na mírném ohni, aniž byste ho míchali, dokud nedosáhne teploty 120 °C. Pokud nemáte teploměr, ponořte do něj vidličku. Pokud z ní sirup pomalu stéká a vytváří tenkou linii, je připraven.

2) Šlehání žloutků: Než se vaří sirup, vyšlehejte mixérem žloutky dohladka.

3) Zapracování sirupu do žloutků: Sirup odstavte z ohně a nechte stát asi půl minuty. Potom ho tenkým proudem za stálého šlehání mixérem zapracujte do žloutků. Po vmixování všeho sirupu do žloutků je dále míchejte, dokud zcela nevychladnou. Měla by vzniknout objemná, nadýchaná, bělavá a poměrně stabilní konzistence.

4) Přidávání másla: Postupně přidávejte máslo nakrájené na kostičky, přičemž každou zašlehávejte dohladka. Zpočátku bude krém trochu tekutý, ale postupně bude konzistence houstnout a bude stabilnější.

5) Dochucení (volitelné): Pokud chcete, můžete krém před zapracováním másla dochutit vanilkovým extraktem, kávovým extraktem, rozpuštěnou a vychladlou čokoládou, atp.

Závěr

Francouzský krém je připraven k použití. Můžete ho využít jako náplň do dezertů, na zdobení dortů či muffinů nebo k spojování lineckého pečiva. Tento krém je krásně hladký a stabilní, takže s ním budete snadno pracovat.